Susret ravnateljice Ureda i Maryvonne Blondin, zastupnice u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i izvjestiteljice Odbora za jednakost i nediskriminaciju

Slika /slike/URS slike - 2019/IMG_1076.jpg

Ravnateljica Ureda Štimac Radin održala je, 4. srpnja sastanak s gospođom Maryvonne Blondin, zastupnicom u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i izvjestiteljicom Odbora za jednakost i nediskriminaciju u vezi pripreme izvješća „Porodničarsko i ginekološko nasilje“. 

Tijekom susreta razgovarale su o implementaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskoj, trenutnim postignućima u vidu usvajanja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Nacionalne strategije za zaštitu od obiteljskog nasilja, Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Također, ravnateljica je izložila predstojeće prioritete vezane uz provedbu Istanbulske konvencije, a koje uključuju, uz daljnje usklađivanje zakonodavstva i otvaranje novih skloništa za žene žrtve nasilja te osnivanja nacionalne SOS telefonske linije.

Ravnateljica je istaknula kako su žene u Hrvatskoj još uvijek u lošijem položaju prije svega na tržištu rada, kao žrtve rodno utemeljenog nasilja te u pogledu nedovoljne političke participacije. U pogledu dostupnosti zdravstvenih usluga, prije svega trudnicama, ravnateljica je istaknula veliki problem nedostatka liječnika i medicinskog osoblja, kao i o problemu nedostatka institucionalne skrbi za djecu koji onemogućava primjereno usklađivanje poslovnog i privatnog života.
U tome smislu ravnateljica je obavijestila i o projektu „Vrtići za život“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji je usmjeren izgradnji novih institucija za predškolski odgoj, a što se financira sredstvima iz EU fondova.

Spomenuto izvješće „Porodničarsko i ginekološko nasilje“, materijal je koji će poslužiti kao platforma za izradu potencijalne rezolucije Vijeća Europe na navedenu temu.
 

Pisane vijesti