Tri nove Preporuke Vijeća Europe

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe donio je dvije važne preporuke za područje lokalnih i regionalnih jedinica: Preporuku 288: Postizanje održive ravnopravnosti spolova u lokalnom i regionalnom političkom životu te Preporuku 295: Vrijeme za druženje, slobodno vrijeme: kakvo planiranje vremena lokalne politike?, dok je Parlamentarna skupština Vijeća Europe donijela Preporuku 1921 (2010): Upravljanje proračunom prema spolu kao sredstvo zaštite zdravlja žena.

U Preporuci 288: Postizanje održive ravnopravnosti spolova u lokalnom i regionalnom političkom životu se ističe da uravnotežena participacija žena i muškaraca u političkom odlučivanju, što je ključan uvjet za bilo koju demokraciju, nije praksa svih nacionalnih parlamenata. Prosječna zastupljenost žena u zastupničkim tijelima na nižim razinama u Europi iznosi 19.3%. Samo tri države članice Vijeća Europe su postigle uravnoteženu participaciju prema spolu (minimum 40% bilo kojeg spola), a sedam njih 30 % zastupljenosti žena. Lokalne i regionalne vlasti su odgovorne i moraju biti uključene u obranu i postizanje ove jednakosti posebno u procesu socijalnih i kulturnih promjena koje to zahtijevaju. Države članice se, između ostalog, pozivaju da pruže pomoć, uključujući financijsku pomoć, kako bi se općinama i regijama omogućilo uvođenje rodno osviještene politike u svojim odjelima; primjerice kroz posebne programe promicanja društva temeljenog na održivoj ravnopravnosti spolova putem pravedne raspodjelu ovlasti, sredstava i usluga jednakih vrijednosti za žene i muškarce.


Činjenica je da je planiranje vremena postalo prioritet za poboljšanje kvalitete života europskih građana/ki u postojećem urbanom i prostornom planiranju i da je ravnopravnost spolova naglašena u tom okviru. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe naglasio je u Preporuci 295: Vrijeme za druženje, slobodno vrijeme: kakvo planiranje vremena lokalne politike? da je pomirenje privatnog, obiteljskog i profesionalnog života goruća tema te je nužno da lokalne i regionalne vlasti uspostave kriterije kvalitete, pripremu rodno osjetljivog proračuna te promjene u dostupnosti javnih službi kako bi se osigurala njihova dostupnost svima. Ove se politike moraju provesti na lokalnoj i regionalnoj razini, no države članice bi mogle u njihovoj uspostavi imati ključnu ulogu.

U Preporuci 1921 (2010): Upravljanje proračunom prema spolu kao sredstvo zaštite zdravlja žena se države članice Vijeća Europe pozivaju da uvedu upravljanje rodno osjetljivim proračunom i u zdravstvenu politiku u smislu pravednije raspodjele evidentno različitih potreba žena i muškaraca.
Tekstove Preporuka možete preuzeti na slijedećim stranicama:

 



Pisane vijesti