U Saboru održana tematska sjednica povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/sabor 2.jpg

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, saborski Odbor za ravnopravnost spolova je, u suradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske, održao tematsku sjednicu pod nazivom „Pregled do sada učinjenog i nužnih koraka za osiguranje adekvatne zaštite ženama žrtvama nasilja“.

Na sjednici su uz zastupnice u Hrvatskom saboru sudjelovali predstavnici Vlade, pravobraniteljstava te brojne predstavnice organizacija civilnog društva.

Sjednica je bila povod da se ukaže na nužnost usvajanja sveobuhvatnog Nacionalnog plana zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za razdoblje do 2028. godine, ali i da se predstave izmjene kaznenog zakonodavstva i drugih propisa koji se odnose na zaštitu od rodno utemeljenog nasilja.
Predstavnici/e Vlade iz ministarstava nadležnih za socijalnu politiku, pravosuđe i unutarnje poslove predstavili su najnovije izmjene zakonodavstva koje prate uvrštavanje pojma femicid u katalog kaznenih djela, a koje će dodatno osnažiti položaj žrtava rodno utemeljenog nasilja, uključujući i djecu te omogućiti jaču prevenciju nasilja.  Rezultat je to preporuka GREVIO-a, sukladno njihovom recentnom izvješću za Republiku Hrvatsku.

Izneseni su i prijedlozi što bi takav dokument svakako trebao sadržavati i u kom smislu ga je potrebno proširiti (intersekcionalnost, unaprjeđenje u prikupljanju statističkih pokazatelja, važnost provođenja istraživanja te provedbu sustavne edukacije, kako one namijenjene struci tako i one institucionalne u sustavu odgoja i obrazovanja).

Posebno je istaknuta važnost partnerstva s organizacijama civilnog društva, kao i njihovo sustavno financiranje od strane države.

Na sjednici je sudjelovala i predstavnica Ureda koja je ukazala na značaj donošenja novog, ažuriranog Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja te Povjerenstva (u osnivanju) koje će pratiti njegovu primjenu. Također, skrenula je pažnju prisutnima na novo viktimološko istraživanje EUROSTAT-a i njegove pokazatelje o rodno utemeljenom nasilju u kojem je sudjelovala i Republika Hrvatska.

Pisane vijesti