Ured za ravnopravnost spolova obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika /slike/URS Slike 2023/IMG_7284.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ured je danas obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama organizacijom događanja na kojem je predstavljeno tiskano izdanje Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine, s Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog plana za razdoblje do 2024. godine  te Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Na događanju, kojeg je pozdravnim govorom otvorila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, Anja Šimpraga, uz ravnateljicu Ureda, mr. sc. Helenu Štimac Radin, izlagale su državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Vedrana Šimundža - Nikolić i voditeljica pravnog tima Ženske sobe, Anamaria Drožđan - Kranjčec.
Potpredsjednica je istaknula značaj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te iskazala svoju podršku Nacionalnom planu te opredijeljenost za njegovu provedbu i podršku u provedbi mjera Akcijskog plana.

Ravnateljica Ureda je predstavila  Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine te mjere za njegovu provedbu sadržane u pripadajućem Akcijskom planu. Istaknula je je sedam prioritetnih ciljeva na kojima počiva Nacionalni plan te iz kojih proizlaze 33 mjere za njegovu provedbu. Istaknula je kako će za provedbu navedenih dokumenata u prve dvije godine provedbe biti utrošeno gotovo 29 milijuna eura proračunskih sredstava te više od 7 i pol milijuna eura od neproračunskih korisnika. Također, obavijestila je uzvanike/ce o osnivanju Međuresornog radnog tijela za praćenje primjene Nacionalnog plana te ukazala na osnovne odrednice novog Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Državna tajnica Šimundža - Nikolić informirala je skup o predstojećim izmjenama kaznenog zakonodavstva s ciljem poboljšanja zakonskog okvira za prevenciju i zaštitu od rodno utemeljenog nasilja te ukazala na mogući utjecaj navedenih izmjena na sadržaj Protokola. Navedene izmjene planiraju se usvojiti tijekom prosinca.
Predstavnica Ženske sobe, Anamaria Drožđan - Kranjčec predstavila je uzvanicima/ama sadržaj Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, budući da je navedena udruga, kao Centar za žrtve seksualnog nasilja sudjelovala u radu svake od dosadašnjih radnih skupina koje su za zadaću imale ažuriranje Protokola.

Događanje je okupilo brojne uzvanike/ce - saborske zastupnike i zastupnice, predstavnike/ce Vlade i Vladinih ureda, tijela državne i javne vlasti, nevladinog sektora i mnoge druge.
Prezentaciju s predstavljanja Nacionalnog plana možete preuzeti u prilogu.

Iz medija:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ured-za-ravnopravnost-spolova-treba-drasticno-povecati-kazne-za-ubojstvo-zena/2515351.aspx

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/ureda-za-ravnopravnost-spolova-treba-drasticno-povecati-kazne-za-ubojstvo-zena-20231124

https://www.zeneimediji.hr/ured-za-ravnopravnost-spolova-predstavio-nacionalni-plan-za-ravnopravnost-spolova-za-razdoblje-do-2027/

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/kazne-za-femicid-treba-drasticno-povecati-preslabe-su-i-nisu-odvracajuce/

https://www.glas-slavonije.hr/537092/1/Kazne-za-ubojstva-zena-je-potrebno-drasticno-povecati

Pisane vijesti