Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH je od Državnog izbornog povjerenstva RH zatražio propisivanje rodno uravnoteženih kandidacijskih obrazaca za izbore zastupnika/ca u Hrvatski sabor

Državno izborno povjerenstvo
n/p Branka Hrvatina, dipl.iur. , predsjednika

Predmet: Propisivanje rodno uravnoteženih Obvezatnih uputa i svih pripadajućih kandidacijskih i izbornih obrazaca za izbore zastupnika/ca u Hrvatski sabor, 25. 11. 2007.
 – traži se


Nastavno na održavanje izbora za Hrvatski sabor 25. studenog ove godine napominjemo da Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010. (NN114/06) u tematskom poglavlju Ravnopravnost u području odlučivanja  nalaže Državnom izbornom povjerenstvu  provedbu sljedećih izbornih radnji i postupaka:

    *  Propisivanje načina obvezatnog statističkog evidentiranja po spolu svih prihvaćenih pravovaljanih  lista;
    * Objavljivanje statističkih podataka o udjelu kandidatkinja u ukupnom broju kandidata na izbornim listama po predlagateljima i
    * Prilagođavanje obrazaca očitovanja kandidata/tkinja o prihvaćanju kandidature za sudjelovanje na izbornim listama, kao i obrazaca izjava članova/ica izbornih povjerenstava o prihvaćanju dužnosti člana/ica tijela za provođenje izbora, Zakonu o ravnopravnosti spolova na način da se uvedu ženski oblici imenica za sva predmetna nazivlja.

Sukladno ovlastima Ureda za ravnopravnost spolova iz čl. 18. stavka 2. Zakona o ravnopravnosti spolova, kao i temeljem članka 14. Ustava, članka 48. Zakona o izborima zastupnika u Hrv atski sabor (NN 04/03) te članka 11. i 21. Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu (NN 44/06, 19/07, 22/07), a prema kojima je DIP nadležan za propisivanje sadržaja Obvezatnih uputa tražimo  da se:

   1. Uvedu ženski oblici imenica u tekst svih Obvezatnih uputa ( uključujući Obvezatne upute o redoslijedu izbornih radnji i tijeku rokova, postupku kandidiranja i postupku izbora i dr.), kao i u sve druge kandidacijske i izborne obrasce koji su sastavni dio Obvezatnih uputa (Obrasci za postupak kandidiranja, tj. Očitovanje kandidata/kinja o prihvaćanju kandidature, Izjava o prihvaćanju dužnosti člana/ice tijela za provedbu izbora, Rješenjima o imenovanju biračkih odbora i  dr.) na način da se uz nazive kandidat, nositelj, član i sl. navedu, odnosno isti usklade sa spolom kandidata/tkinje, nositelja/ice liste za izbor zastupnika/ca u Hrvatski sabor, člana/ice biračkog odbora i drugo.
   2. Da se nakon zaključenja predaje izbornih lista objave u dnevnim novinama i na HRT-u kao i na web stranicama DIP-a statistički podatci o udjelu/postotku ženskih kandidata u ukupnom broju kandidata prema listama predlagatelja.   

Molimo da Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH pozivom na gornje oznake žurno izvijestite o poduzetom.
                                                                 
S poštovanjem,

Predstojnica     
Mr.sc. Helena Štimac Radin

Prilog: Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova 2006. 2010.
Na znanje: Članovima/cama DIP-a
 



Pisane vijesti