Usvojen novi Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Slika /slike/protokol 23.jpg

Na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila novi, ažurirani tekst Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Na ovom tekstu, u okviru radne skupine, radili su stručnjaci/kinje iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova,  Ureda pravobraniteljice za djecu i organizacije civilnoga društva Ženska soba.

Vlada Republike Hrvatske je 2012. godine donijela prvi Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Protokol se do danas ažurirao dva puta, 2014. i 2018. godine. Razlog tome je odredba sadržana u tekstu Protokola koja nalaže potrebu ažuriranja teksta u slučaju izmjene relevantne zakonske regulative. Kako je  u razdoblju od 2018. do danas izmijenjen dio propisa od značaja za Protokol, ukazala se potreba za izradom novog teksta Protokola koji bi postupovno slijedio navedene izmjene. Naime, u navedenom razdoblju došlo je, između ostaloga, do izmjena Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji pa se Protokol morao ažurirati i uskladiti s novonastalim promjenama.

Protokol je jedan od najznačajnijih koraka u osiguravanju standardizirane i učinkovite pomoći i potpore žrtvama seksualnog nasilja prilikom njegove prijave i procesuiranja. To je dokument koji sadrži obveze nadležnih tijela i drugih čimbenika koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim seksualnom nasilju, kao i oblike, način i sadržaj suradnje između navedenih nadležnih tijela. Novi Protokol sadrži i novine u vidu razrade postupovnih koraka kada su žrtve seksualnog nasilja djeca te širenje na razradu procedura za područje seksualnog uznemiravanja.

Tekst Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja možete pronaći na ovoj poveznici.

Pisane vijesti