V.d. ravnateljice Ureda predstavila Strateško djelovanje za ravnopravnost spolova EK

Slika /slike/Slike 2014-2016/20161205_113103.jpg

U  prostorijama Kuće Europe 5. prosinca 2016. godine, a u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske predstavljeno je hrvatsko izdanje dokumenta Europske komisije „Strateško djelovanje za ravnopravnost spolova 2016. – 2019. godine“.

Predstavljajući dokument v.d. ravnateljice Ureda je opisala strukturu te navela prioritete i ključne mjere Strateškog djelovanja: povećanje broja žena koje sudjeluju na tržištu rada i jednaka ekonomska neovisnost žena i muškaraca; smanjenje razlika u plaćama, primanjima i mirovinama između spolova te borba protiv siromaštva žena; promicanje ravnopravnosti žena i muškaraca u donošenju odluka; suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja te zaštita i potpora za žrtve; promicanje ravnopravnosti spolova i ženskih prava diljem svijeta; promicanje rodne osviještenosti, financiranje za podršku ravnopravnosti spolova i suradnja sa svim dionicima. Upoznala je uzvanike s radom ključnih dionika na razini EU, te osnovnim strateškim dokumentima Europske komisije iz područja ravnopravnosti spolova.
Na skupu se pozdravnim govorom obratio izaslanik Vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Amir Muharemi, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova i  koordinator za ravnopravnost spolova u navedenom Ministarstvu. Pomoćnik ministra je iskoristio priliku da najavi skoru ratifikaciju Istambulske konvencije.
Prof. dr. sc. Smiljana Leinert – Novosel je u svom izlaganju ukazala na ključne probleme u području diskriminacije i položaja žena u Hrvatskoj, ali i na razini EU.
Skupu su se odazvali predstavnici tijela državne uprave, organizacija civilnoga društva, političkih stranaka i akademske zajednice.
  
Strateško djelovanje za ravnopravnost spolova 2016.-2019. EK


Iz medija:

HRT1 - Dnevnik 2

Radio Sljeme

www.vijesti.hrt.hr
 

Pisane vijesti