Verici Pantaler javno priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom životu“

  • Slika /slike/URS slike - 2020/Dan ruralnih žena 2020 VŽ/151020_dan ruralnih zena_4 (Medium).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom Svjetskog dana seoskih žena koji se svake godine obilježava 15. listopada, u Županijskoj palači u Varaždinu održana je dodjela Javnog priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu“ kojeg tradicionalno provodi Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.

Naime, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova već punih četrnaest godina provodi spomenuti projekt te svake godine dodjeljuje priznanje i zahvale za sudjelovanje ženama koje svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije. Svrha obilježavanja ovog dana jest senzibilizacija zajednice o ulozi žena sa sela kao i njihovom doprinosu društvenoj zajednici, koji je od iznimnog značaja, a nažalost, vrlo često se ne cijeni u potrebnoj mjeri.

Tako je ove godine prizanje dobila Verica Pantaler iz Udruge žena Svibovečki zvon, a uz nju su još bile nominirane Snježana Blatarić i Nataša Janičar iz Udruge žena Veliko srce iz Svetog Đurđa te Biserka Vudrag iz udruge Biserna dolina iz Grešćevine. Priznanja su dodijelili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Vlasta Cindrić i zamjenica predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Valerija Paljak. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Vlasta Cindrić izrazila je zadovoljstvo što se unatoč situaciji s koronavirusom ovaj projekt uspio održati. "Raspisali smo natječaj krajem kolovoza ove godine, pristigle su ukupno četiri kandidature, što i nije malo s obzirom na ovu specifičnu godinu. Povjerenstvo je proučilo sve kandidature i donijelo odluku da nagradu za ruralnu ženu Varaždinske županije ove godine dobije Verica Pantaler iz Varaždinskih Toplica i ja joj od srca čestitam", rekla je Vlasta Cindrić.

Čestitkama se pridružio i zamjenik župana Robert Vugrin."Sve nominirane žene svakako zaslužuju priznanje za ono što rade. Pogledamo li njihove životopise, njihov rad i sveukupne aktivnosti koje u svojoj sredini provode, moramo im čestitati i odati im zasluženo priznanje, a mi se u našoj Županiji doista ponosimo njima. Ovo suvremeno društvo nikako se ne može zamisliti bez žena, a Varaždinska županija može biti dobar primjer za to jer u kulturnom, obrazovnom i političkom životu žene sve više zauzimaju vodeće pozicije. Iskreno se nadam da će se taj trend nastaviti. Čestitke svim nominiranima, a pobjednici poštovanje i želja da nastavi s radom i aktivnostima koje služe na ponos svima", rekao je zamjenik župana Vugrin.
 
Dobitnica priznanja Verica Pantaler, inače predsjednica Udruge Svibovečki zvon je naglasila da je iznimno ponosna na sve rezultate koje su dosad postigli u udruzi."Da nije mojih kolegica  članica, ne bih ni ja bila ovdje, ali posebno zahvaljujem našoj gradonačelnici Dragici Ratković na kandidaturi i obećajem da ćemo se i dalje truditi opravdati povjerenje i zalagati se za bolji položaj žena u našoj zajednici", rekla je Verica Pantaler.
 
Dodjeli su prisustvovali i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, ujedno i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović te gradski vijećnik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Željko Bedeković kao i članovi Povjerenstva.
 
Svečanost su svojim nastupom upotpunili članovi i članice KUD-a Varaždinske Toplice, dok su kuhari Hotela Minerva pripremili sarmu od varaždinskog zelja kojeg je donirala Marija Cafuk, i sama bivša dobitnica ovog Javnog priznanja.

Svjetski dan seoskih žena utemeljen je 1995. godine tijekom 4. Konferencije UN-a o ženama u Pekingu. Njegovim obilježavanjem podržava se višestruka uloga seoskih žena koje su uglavnom poljoprivrednice i male poduzetnice.
 

Pisane vijesti | Marija Jurić Zagorka