Vijeće EU o ženama u upravljačkim odborima poduzeća

Na sastanku Vijeća EU za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i pitanja zaštite potrošača (u okviru šire formacije Zapošljavanje i socijalna politika) koji je održan  17. veljače 2012. godine sudjelovalo je, u svojstvu aktivnog promatrača, i hrvatsko izaslanstvo na čelu s prof.dr.sc. Mirandom Mrsićem, ministrom za rad i mirovinski sustav. Jedna od tema rasprave bilo je pitanje podzastupljenosti žena u upravnim i nadzornim odborima tvrtki.  Istaknuto je da iako žene čine 60% visokoobrazovanih osoba u Europskoj uniji, one su još uvijek izrazito podzastupljene na mjestima donošenja ekonomskih odluka. U 2010. godini samo 12% žena bilo je u članstvu i tek  3% na čelu upravljačkih odbora najvećih tvrtki u EU.

Predstavnici/e zemalja članica pozvani /e su da iznesu svoje stavove i iskustva te da rasprave mogućnost donošenja određenih zakonodavnih mjera na razini EU s ciljem povećanja broja žena u upravljačkim odborima.   

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravdu, temeljna prava i građanstvo, gđa. Viviane Reding podsjetila je na inicijativu kojom se tvrtke dobrovoljno obvezuju da će do 2015. povećati udio žena u upravljačkim odborima na 30% i do 2020. godine do 40%, na način da zapošljavaju kvalificirane žene na mjesta muških članova kad se uprazne njihova mjesta  u upravljačkim odborima.  Pojedine članice (Austrija, Francuska i Belgija) iznijele su pozitivna nacionalna iskustva i založile se za uvođenje sustava obveznih kvota, dok je veći broj članica inzistirao na nastavku dobrovoljnog, samoregulirajućeg sustava unutar tvrtki kojim bi se postupno povećavao udio žena u upravljačkim tijelima. 

Istaknut je problem „staklenog stropa“  kao glavne prepreke napredovanju žena. Iskustva članica pokazuju također da kulturološki obrasci, uključujući još uvijek prisutne stavove o tradicionalnim ženskim ulogama  i stereotipe, utječu na profesionalne karijere žena, čak i onda kad se uklone pravne i formalne prepreke. Zbog toga su mnoge zemlje već uputile poziv poduzećima u vlasništvu države, poslovnom sektoru i socijalnim partnerima da poduzmu korake za povećanje udjela žena u upravljačkim odborima. Većina prisutnih složila se da je pored promjena u mentalitetu i stavovima, potrebno  ulagati u konkretne  mjere za usklađivanja privatnog i profesionalnog života, uključujući uvođenje primjerenog sustava roditeljskog dopusta, razvijanje sustava servisa za brigu o djeci i starijim članovima obitelji te unaprijediti usluge profesionalne pomoći u obavljanju kućanskih poslova. Mjere poput podizanja svijesti javnosti o potrebi mijenjanja rodnih odnosa u društvu, edukacija i mentorstvo su također od velikog značaja.

Zaključno je povjerenica Reding izrazila zadovoljstvo raspravom te podsjetila da podzastupljenost žena u upravljačkim odborima poduzeća rezultira troškovima u gospodarstvu i rasipanjem talenata i to u situaciji kad je Europska unija suočena s ekonomskom krizom i manjkom visoko kvalificirane radne snage. Obvezala se uzeti u obzir iznesene stavove članica prilikom izrade procjene stanja u području ravnopravnosti spolova koju Europska komisija planira za ožujak ove godine. Najavila je također da će, ukoliko se samoregulirajućim mehanizmima ne ostvari očekivani napredak, Europska komisija razmotriti i druge opcije za postizanje veće zastupljenosti žena u upravljačkim odborima tvrtki. 



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU