Vlada donijela Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Vlada Republike Hrvatske na svojoj je 181. sjednici održanoj danas, 4. rujna, na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova donijela ažurirani Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Protokol se temelji na zakonima i podzakonskim aktima, te na sadržaju i obvezama propisanima Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine i Preporukom Rec (2002)5 Odbora ministara Vijeća Europe o zaštiti žena od nasilja.

Osnovni cilj Protokola je uvođenje standardiziranog postupka svih nadležnih tijela i institucija u Republici Hrvatskoj prema žrtvama seksualnog nasilja.

Podsjećamo, tekst Protokola Vlada Republike Hrvatske prihvatila je još na svojoj 64. sjednici održanoj 29. studenog 2012. godine, također na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova.

Međutim, stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku, Zakona o socijalnoj skrbi i Obiteljskog zakona bilo je nužno pojedine odredbe Protokola uskladiti sa odredbama tih Zakona, stoga je Ured za ravnopravnost spolova pokrenuo postupak usklađivanja teksta Protokola, u koji su ugrađene navedene zakonske promjene.

Tekst Protokola možete preuzeti OVDJE.



Pisane vijesti