Vlada usvojila "Poduzetnički impuls"- Plan poticanja poduzetništava i obrta za 2012. godinu.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske usvojila je "Poduzetnički impuls"- Plan poticanja poduzetništava i obrta za 2012. godinu koji u okviru I. Programskog područja "Konkurentno poduzetništvo" predviđa provedbu projekta "Žena poduzetnica" usmjerenog ka postizanju veće uključenosti žena u poduzetničke aktivnosti, smanjenje njihove nezaposlenosti te ostvarivanje gospodarskog rasta i socijalne kohezije. 

U okviru projekta "Žena poduzetnica" predviđena su sredstava u ukupnom iznosu od 8.000.000,00 kuna. Cilj projekta je jačanje poduzetničkog potencijala žena u poduzetništvu te poticanje samozapošljavanja žena. Korisnici/e su subjekti malog gospodarstva: trgovačka društva, obrti i zadruge osim onih koji obavljaju primarnu proizvodnju prehrambenih proizvoda i ribarstvo. Najniža pojedinačna potpora iznosit će 50.000,00 kuna, a najviša pojedinačna potpora 150.000,00 kuna. Predviđene poslovne aktivnosti su ulaganje u projekte ženskog poduzetništava sa svrhom tehnološkog unapređenja poslovanja, marketing, edukacijsko/ stručno obrazovanje i sufinanciranje troškova čuvanja djece poduzetnicama početnicama.

Provedba navedenog projekta provedba je mjere Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine koja propisuje obvezu osiguranja i namjenskog povećavnja sredstva za financiranje poduzetništva žena u Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva za tekuću godinu, kao i Strategije razvoja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2010. – 2013., koju je Vlada RH donijela u ožujku 2010. godine sukladno obvezi provedbe prethodne Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova.

Projekt "Poduzetništvo žena" provodi se od 2004. godine, u okviru Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za tekuću godinu. Tako su u 2011. godini u okviru navedenog projekta odobrene 1203 potpore u ukupnom iznosu od 10.740.316,00 kuna, udio u sveukupnom iznosu potpora iznosio je 5,4%, dok je prosječni iznos odobrene potpore bio 8.928,00 kuna. Poduzetnice su također bile uključene i u ostale poticajne projekte bespovratnih potpora.

 Potpore 2011



Pisane vijesti