Zaključci IV. Koordinacije županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova

Polazeći od Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08) i Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010. (NN 114/06)
IV. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova donijela je na svojoj  sjednici održanoj u Vukovaru 26. siječnja 2011. godine sljedeće

ZAKLJUČKE

  1. Sudionici/e IV. Koordinacije županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova podržavaju radni nacrt prijedloga Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011.-2015.
  2. Na prijedlog Koordinacije, u nacrt će se unijeti mjera kojom se obvezuju županijske skupštine da donesu akcijske planove za provedbu mjera Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011.-2015. na razini županija i osiguraju sredstva za njihovu provedbu.
  3. Sudionici/e IV. Koordinacije posebno podupiru prijedlog novih mjera iz radnog nacrta prijedloga  Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011.-2015., koje se odnose na poboljšanje položaja žena u sportu, uvođenje obrazovnih programa o spolnom odgoju i ravnopravnosti spolova u osnovne i srednje škole, te uvrštavanje ispitnog područja o ravnopravnosti spolova u opći dio državnog stručnog ispita.
  4. Sudionici/e IV. Koordinacije županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova pozivaju na dosljednu upotrebu rodno osviještenog jezika u sustavu državne uprave na državnoj i lokalnoj razini.
  5. S obzirom na nadolazeće izbore za zastupnike/ce u Hrvatski sabor krajem 2011. godine, sudionici/e IV. Koordinacije donijeli/e su odluku da se odmah započne s provedbom kampanja za povećanje broja zastupnica u Hrvatskom saboru, sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova.
  6. U provedbi kampanja za povećanje udjela žena na kandidacijskim listama političkih stranaka i nezavisnih lista, županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova će surađivati s nevladinim udrugama i Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH.

S poštovanjem,
PREDSTOJNICA
mr.sc. Helena Štimac Radin

Iz medija:

Glas Slavonije - Promicanje ženskih prava



Pisane vijesti