Zastupnica iračkog parlamenta i predstavnica NGO-a iz Iraka u posjetu Uredu za ravnopravnost spolova


Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr. sc. Helena Štimac Radin primila je jučer, 24. travnja, izaslanice Republike Iraka, Alu Talabani, zastupnicu u iračkom parlamentu i članicu stranke Domoljubna unija Kurdistana, te Areez Abdulmahdi, koordinatoricu u nevladinoj udruzi Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI), Bagdad.

Zastupnica iračkog parlamenta i predstavnica NGO-a iz Iraka u posjetu Uredu za ravnopravnost spolova

S ciljem upoznavanja s hrvatskim iskustvima na području zaštite ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, uspostavljanja mehanizama za zaštitu ljudskih prava žena, anti-diskriminacijskog zakonodavstva, suradnje s nevladinim organizacijama, te zaštite pripadnika nacionalnih manjina, gđa Talabani i gđa Abdulmahdi borave u Hrvatskoj od 20. do 27. travnja. Gošće su došle na poziv Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, koje ih je u okviru razvojne pomoći Republici Iraku pozvalo u studijski posjet Hrvatskoj.
 
Na sastanku u Uredu za ravnopravnost spolova razgovaralo se o stanju u području ravnopravnosti spolova u Iraku i u Hrvatskoj, o razlikama, postignutim naprecima u obje zemlje te o suradnji i sugestijama koje Hrvatska može dati Iraku u poratnom periodu.
 
Predstojnica Ureda mr.sc. Štimac Radin upoznala je izaslanice Iraka s radom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH. Iznijela je osnovne informacije o osnivanju, zadaćama i ovlastima Ureda, ističući da Ured, kao stručna služba Vlade koja pruža profesionalnu pomoć Vladi u svezi s ostvarivanjem ravnopravnosti spolova, kvalitetno surađuje s nevladinim udrugama, čija je tradicija postojanja i aktivnog djelovanja u RH vrlo duga i značajna. Naglasila je, također, da Ured djelomično financira rad  nevladinih organizacija.
 
Predstojnica je gošćama predstavila i Zakon o ravnopravnosti spolova te Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2006 – 2010. Istakla je da Ured također provodi i nadzor njezine primjene.
 
Gđu Talabani su zanimali i načini provedbe politike jednakih mogućnosti na svim razinama, povodom čega je predstojnica Vladina ureda predstavila gošćama institucionalne mehanizme za promicanje ravnopravnosti spolova uspostavljene u Hrvatskoj na nacionalnoj i lokalnoj razini.
 
Kako je rekla gđa Talabani, u Iraku je pitanje zaštite i promicanja ravnopravnosti spolova novo pitanje i teško će biti početi s bilo kakvim aktivnostima, iako bi to bilo nužno, dokle god se u zemlji ne uspostavi mir. Sam pojam „roda“ je pojam koji se  u Iraku pojavljuje tek u posljednje vrijeme i puno ljudi nije upoznato sa njegovim značenjem. Istakla je značaj donošenja i provedbe Nacionalne strategije za promicanje ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.
 
Predstojnica mr.sc. Štimac Radin objasnila je gošćama da je u RH prva nacionalna strategija za promicanje ravnopravnosti spolova donesena 1997. godine te da je nova Nacionalna politika već treća strategija za promicanje ravnopravnosti spolova. No, istakla je da se ni u Hrvatskoj, unatoč brojnim propisima donesenim u posljednjih nekoliko godina, odredbe tih propisa u praksi ne primjenjuju uvijek.
 
Predstojnicu Ureda mr.sc. Štimac Radin zanimalo je koliki je broj žena zastupnica u iračkom parlamentu, na što je gđa Talabani rekla da ih ima 73, što predstavlja 27% od ukupnog broja zastupnika/ca. Istakla je da, iako postoji relativno zadovoljavajući broj zastupnica u parlamentu, nisu sve osviještene po pitanju ravnopravnosti spolova, a otežavajuća okolnost je i pripadnost nekoj stranci koja u svom programu ne podržava zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova. Kao značajan uspjeh Ala Talabani je navela i uvođenje kvote od najmanje 25% žena u iračkom parlamentu, što pripisuje zajedničkom djelovanju žena na svim razinama u cijeloj zemlji. Istakla je veliku aktivnost žena u političkim strankama uz napomenu da, iako su kao članice neke stranke žene izuzetno aktivne, još uvijek nemaju mogućnost zauzeti u toj stranci neku od vodećih pozicija.
 
Stručnu suradnicu u Uredu  Mihaelu Jović zanimalo je kolika je zastupljenost žena u Vladi Republike Irak, na što je gđa Talabani odgovorila da Irak ima ukupno 4 ministrice: za ženska prava, ljudska prava, za okoliš i za stanovanje. Također postoji jedna zamjenica ministra, što predstavlja oko 10% ukupne zastupljenosti žena u Vladi koja broji 34 člana/ica.
 
Predstojnicu mr.sc. Štimac Radin interesiralo je da li je Republika Irak potpisnica CEDAW-a, što je Talabani potvrdila, uz napomenu da se njegove odredbe redovito provode, a rezerve postoje zbog vjerske prakse i propisa Kur'ana na dva članka CEDAW-a koji reguliraju oporuke i nasljeđivanje.  
 
Gđa Talabani je kao značajan problem navela nemogućnost izdavanja putovnice Iračankama bez pismene dozvole njihovih očeva ili supruga, što predstavlja povredu iračkog Ustava kojim se ženama osigurava jednakost pred zakonom. U Iraku se pokrenula velika kampanja s ciljem ukidanja sporne zakonske odredbe. No, potrebno je prije svega odrediti tijelo koje bi bilo nadležno za upoznavanje Vlade s tim problemom Odbor pri  iračkom parlamentu koji se bavi i pitanjima prava žena, Ministarstvo za ženska prava pri Vladi  te nevladine udruge nemaju za to potrebne ovlasti.
 
Gđa Tlabani je na upit predstojnice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH izrazila svoje zadovoljstvo civilnim društvom u Iraku i  velikim brojem udruga koje aktivno djeluju i promiču svoje ciljeve. U Iraku postoji oko 11 000 registriranih nevladinih udruga koje se većinom financiraju donacijama stranih organizacija (UN, ambasade V. Britanije i SAD-a...).
 
Gđa Talabani se osvrnula i na sustav obrazovanja u Iraku, ističući  zadovoljstvo jednakim pristupom mogućnosti obrazovanja za žene i muškarce sukladno njihovim interesima i mogućnostima, informirajući također i o obveznom osnovnoškolskom obrazovanju za oba spola. Jedina diskriminacija, koja se ne temelji na propisima već na tradicionalnim shvaćanjima, postoji pri odabiru muškaraca na visokopozicionirana radna mjesta. Kao značajna, a ujedno i otegotna okolnost, postoji  veliki broj seoskih žena koje nisu imale mogućnost obrazovanja, a to je problem kojim bi se aktivno trebala baviti iračka Vlada.
 
Uvođenjem sankcija Iraku od strane međunarodne zajednice znatno se pogoršao sustav zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite stanovništva, osobito žena, tako da je trenutno na tom području  također vrlo teška situacija.
 
Gđa Talabani zatražila je informacije i o programima  za suzbijanje nasilja nad ženama u RH, ističući važnost tog pitanja i u Iraku. Predstojnica Ureda mr.sc. Štimac Radin objasnila je da u RH djeluje niz nevladinih udruga čiji je primarni cilj suzbijanje nasilja nad ženama, a u okviru nekih djeluju i skloništa za žrtve nasilja. Također je istakla da je nasilje u obitelji u nadležnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Predstavila je Nacionalnu strategiju za zaštitu od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2005. do 2007. godine, te pripadajući Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji kao ključne strateške dokumente za suzbijanje obiteljskog nasilja.
 
Predstojnica je istakla da je zadnjih godina došlo do pozitivnih pomaka vezano za financiranje i provođenje raznih kampanja za suzbijanje nasilja u obitelji, iako nasilje nad ženama predstavlja još uvijek značajan i ozbiljan problem.  Skloništa ima nedovoljno, istakla je. Vlada podupire neke projekte, ali je nužno potrebno naći adekvatno i primjenjivo rješenje za trajno financiranje skloništa.
 
Iračke izaslanice su u sklopu svog studijskog posjeta posjetile i grad Vukovar, a sastale su se također s potpredsjednicom Vlade i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor, ministricom vanjskih poslova i europskih integracija mr.sc. Kolindom Grabar Kitarović, pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Gordanom Lukač Koritnik, saborskom zastupnicom Đurđom Adlešić te predstojnicom Ureda za nacionalne manjine Vlade RH Milenom Klajner.
 
Gđa Talabani također je naglasila da će se u Centru za ljudska prava u Zagrebu sastati i sa nekim predstavnicama nevladinih udruga iz RH (Centar za žene žrtve rata- Rosa, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI, Ženska soba).
 
foto: Ured  
 
 


Pisane vijesti | Međunarodna suradnja