15. listopada – Međunarodni dan seoskih žena

Slika /slike/POVJERENSTVA 2023-2024/seoske žene 2023.png

Uoči 15. listopada, Međunarodnog dana seoskih žena, na Agronomskom fakultetu u Zagrebu predstavljen je EU projekt Grass Ceiling koji je okupio žene inovatorice u poljoprivredi i ruralnim područjima iz svih krajeva Hrvatske. 

Tom prigodom one su predstavile svoje proizvode i poslovne inicijative. Radi se o EU projektu koji je sastavni dio projekta Obzor Europa, u kojem uz Hrvatsku sudjeluje još osam zemalja, a iz svake zemlje po osam inovatorica s ruralnih područja, s naglaskom na eko proizvodnju. Projekt je vrijedan 2,8 milijuna eura, počeo je u siječnju ove godine i završava 2025.

Putem živih laboratorija istraživači/ce analiziraju trenutni položaj žena u pogledu prevladavajućih trendova u europskoj poljoprivredi i ruralnim područjima uključenih zemalja, s ciljem utvrđivanja što pokreće i omogućava inovacije koje vode žene, kako prevladati prepreke na koje nailaze i osmisliti potporu koju je potrebno razviti na razini država članica i EU.

Žene inovatorice iz ruralnih ili poljoprivrednih organizacija bile su suvoditeljice laboratorija, a uz lokalne dionike iz javnog i civilnog sektora pridružila se i savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske koja je sudjelovala na radionicama u svojstvu članice Odbora za praćenje Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike od 2023. do 2027. godine.



https://ravnopravnost.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Presscut_20716301.pdf

Pisane vijesti