17. svibanj – Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

Slika /slike/Naslovnice fotografije, logo i baneri - razno 2023/lgbt-2891829_1920.jpg

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) se obilježava svakog 17. svibnja u godini, na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti.

Europska agencija za temeljna prava (FRA) 2020. godine izradila je istraživanje i publikaciju „A long way to go for LGBTI equality“ u kojem je ispitano 140 000 osoba iz članica EU, Sjeverne Makedonije i Srbije. Istraživanje je uslijedilo nakon istraživanja iz 2012.

Iako je Hrvatska u proteklom desetljeću značajno unaprijedila zakonska prava LGBTIQ osoba što pokazuje i istraživanje (45% LGBTIQ kaže da su predrasude i netolerancije prema LGBTIQ osobama pale u razdoblju od 2015. do 2020.), društveno-politička situacija, kako u Hrvatskoj, tako i na razini prosjeka EU, i dalje nije zadovoljavajuća.

Prema podacima iz istraživanja Hrvatska i EU na razini prosjeka svih članica čeka dalek put do ravnopravnosti LGBTIQ osoba. Primjerice 84% istospolnih partnera/ica u Hrvatskoj izbjegava držanje za ruke u javnosti dok je prosjek EU 61%, 43% LGBTIQ sugrađana i sugrađanki izbjegava određene lokacije zbog straha od homfobnih i transfobnih napada. U EU prosjek je 33%. Da su bili zlostavljani zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u 2019. godini izjavilo ih je 38%, što odgovora prosjeku EU, dok je 13% LGBTIQ sugrađanki i sugrađana od 2015. do 2020. bilo žrtvom homofobnog ili transfobnog napada (prosjek EU 11%). Barem u jednom području života 43% LGBTIQ sugrađanki i sugrađana osjetilo se diskriminirano u 2019., za 1% više od prosjeka EU. Slijedom toga 27% LGBTIQ sugrađana i sugrađanki odgovorili su da su otvoreni oko svoje seksualnosti, dok je prosjek u EU 47%.

Ured za ravnopravnost spolove još od 2011. godine, u suradnji s organizacijama civilnog društva, obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Ured, u okviru svojih nadležnosti, nastavlja pružati podršku borbi za ravnopravnost i u području ljudskih prava na osnovi seksualne orijentacije, rodnog izražavanja i rodnog identiteta te će sustavno nastaviti unaprjeđivati i štititi prava LGBTIQ osoba kroz mjere u budućem Nacionalnom planu za ravnopravnost spolova.
 
Izdvojene podatke iz istraživanja, za Hrvatsku, možete pronaći na ovoj poveznici.

Pisane vijesti