2. ministarska konferencija Unije za Mediteran o Jačanju uloge žena u društvu - Marrakech, Maroko, 11.-12. studenog 2009.

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je kao članica izaslanstva RH na 2. ministarskoj konferenciji Unije za Mediteran o Jačanju uloge žena u društvu koja je održana u Marrakechu, Maroko, od 11. do 12. studenog 2009. godine.


Hrvatsko je izaslanstvo predvodio ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti g. Tomislav Ivić koji je tom prigodom izvijestio o nacionalnim mehanizmima za ravnopravnost spolova i napretku postignutom u RH.
U izaslanstvu je sudjelovala i gđa Nives Malenica, koordinatorica za Barcelonski proces-Uniju za Mediteran Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Cilj ove ministarske konferencije bio je, sukladno zaključcima 1.ministarske konferencije Unije za Mediteran održane 2006. godine u Istanbulu, i na njoj usvojenom Akcijskom okviru o jačanju uloge žena u društvu, pratiti provedbu Akcijskog plana te raspraviti o punom ostvarenju  ljudskih prava žena.

Konferencijom su ko-predsjedavali Maroko, Švedska, Egipat i Francuska, a uvodna izlaganja dali su Nouzha Skalli, ministrica društvenog razvoja, obitelji i solidarnosti Maroka, Nyamko Sabuni, ministrica za integracije i ravnopravnost spolova Švedske, dr. Farkhonda Hassan, glavna tajnica Nacionalnog vijeća za žene Egipta, te Xavier Darcos, ministar rada, društvenih pitanja i obitelji Francuske.

Jačanjem uloge Barcelonskog procesa od 1995. godine, uključujući Program rada usvojen na Samitu koji je bio vezan uz obilježavanje 10. obljetnice Unije za Mediteran, te zahvaljujući političkoj volji koja je ugrađena u Deklaracije iz Pariza i Marseillea iz 2008. godine, ravnopravnost i poboljšanje položaja žena preraslo je u proces od osobitog značaja, omogućavajući zbližavanje zemalja Unije za Mediteran u ispunjenju njihovih obveza koje se odnose na jačanje uloge žena u društvu.

Ministarskim Zaključcima usvojenima na ovoj Konferenciji usuglašen je stav da je ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u svim sferama života ključni element demokracije te da se jedino osiguravanjem punog uživanja ljudskih prava svim ženama može postići cilj postizanja zajedničkog prostora mira, stabilnosti i  napretka u Euro-mediteranskoj regiji.

Ministri i ministrice stoga u Zaključcima predlažu da se ravnopravnost spolova uključi u prioritetne projekte Unije za Mediteran, i da se u tu svrhu promiču inicijative vezane uz koordinirano financiranje projekata koji za cilj imaju jačanje uloge žena u društvu.

Ministri i ministrice u tom smislu pozivaju članice i partnere Unije za Mediteran da predlože konkretne projekte pozdravljajući do sada predložene projekte: Osnivanje fondacije za žene Mediterana (prijedlog Francuske, Libanona, Jordana i Maroka), Projekt obrazovanja za žene i djevojčice pripadnice ranjivih skupina (prijedlog Jordana), Projekt informacijskih tehnologija za smanjenje siromaštva te Osnivanje centra za političko osnaživanje žena (prijedlozi Egipta).

Na konferenciji je dogovoreno da će se redovito pratiti primjena (folow up) Akcijskog plana usvojenog u Istanbulu kao i prioriteta zacrtanih ovim Zaključcima do sljedeće konferencije 2012. godine.

Zaključke 2. ministarske konferencije o Jačanju položaja žena u društvu možete pogledati ovdje

Zaključci

 

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja