Okrugli stol „Žensko poduzetništvo – Neiskorišten ekonomski potencijal“

Predstavnica Ureda i članica Stručne radne skupine za izradu Strategije razvoja ženskog poduzetništva sudjelovat će u radu okruglog stola pod nazivom „Žensko poduzetništvo – Neiskorišten ekonomski potencijal“ koji će se održati u ponedjeljak 23. studenog s početkom u 15:30 sati u prostorijama Ekonomskog instituta, Zagreb u organizaciji Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR).


U uvodnom dijelu izlaganja će održati  prof.dr. Slavica Singer, voditeljica poslijediplomskog studija iz poduzetništva na Sveučilištu J.J.Strossmayer iz Osijeka i voditeljica UNESCO katedre za poduzetništvo na temu “Zašto je nužno govoriti o ženskom poduzetništvu, a ne samo o poduzetništvu?“ i mr. Dinah Bennett, profesorica i direktorica Centra za poduzetničko učenje na Durham Sveučilištu u Velikoj Britaniji na temu  „Ekonomsko osnaživanje žena kroz razvoj društvenog kapitala – Women into the Network iz Velike Britanije kao primjer dobre prakse“. Nakon uvodnog dijela uslijediti će diskusija.

Danas u svijetu žene obavljaju 67% svjetskog rada, a zarađuju 10% svjetskog dohotka. Vlasnice su 1% svjetskog imetka, a od 1.3 milijarde ljudi koji žive u potpunom siromaštvu 70% su žene. U Republici Hrvatskoj od ukupnog broja nezaposlenih žene čine preko 60%. Zaposlene žene u Hrvatskoj u prosjeku zarađuju 12,5% manje od muškaraca, a u rukovodećem kadru državnih i privatnih poduzeća žene participiraju 5%. Manje od 1% muškaraca uzima roditeljski dopust i bolovanje zbog djece, a 90% obiteljskih i kućnih poslova obavljaju žene. Zašto je tomu tako, te na koji način sustavno ekonomski osnaživati žene, te stvarati preduvjete za njihovu snažniju participaciju u poduzetništvu i ekonomskom stvaranju raspravljati će se na okruglom stolu.

Najave