2007. - Europska godina jednakih mogućnosti za sve

Pet godina nakon usvajanja dviju važnih uredbi Europske unije za suzbijanje diskriminacije na radnom mjestu i u drugim aspektima svakodnevnog života, Uredbe 2000/78/EC i 2000/43/EC, Europsko Vijeće i Parlament su u lipnju 2006. usvojili prijedlog Komisije da se 2007. godina proglasi Europskom godinom jednakih mogućnosti za sve (European Year of Equal Opportunities for all).

Tijekom iduće godine održat će se brojne aktivnosti na europskoj razini, ali i u državama članicama Europske unije na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.
Cilj ove Europske kampanje je provedba strategija za osiguranje učinkovite borbe protiv diskriminacije, promicanje različitosti i jednakih mogućnosti, te upoznavanje građana s europskim zakonodavstvom u tom području.
 
Europska komisija je predložila četiri teme za postizanje ciljeva Europske godine jednakih mogućnosti:
  1. Prava – podizanje svijesti u društvu o pravu na jednakost i nediskriminaciju bez obzira na spol, spolnu orijentaciju, rasu, etničko podrijetlo, vjeroispovijest, starost, ili invalidnost. Biti jednak ne znači biti isti ili ista. Primjena načela jednakosti mora uzeti u obzir različitosti te svakoj osobi osigurati pravo na isti tretman. 
  2. Zastupljenost – potrebno je pokrenuti seriju rasprava koje bi promicale snažnije sudjelovanje žena, nacionalnih manjina i osoba s invaliditetom, kao i jednaku uključenost žena i muškaraca u sve sektore na svim razinama, a osobito na području rada i politike.
  3. Priznanje – javne rasprave o značaju različitosti, vrijednosti i pozitivnih utjecaja koje svaka osoba bez obzira na spol, rasu ili etničku pripadnost, dob ili vjeroispovijest može imati u društvu.
  4. Poštovanje – promicanje socijalne kohezije, tolerancije i solidarnosti te senzibiliziranje javnosti na važnost ukidanja ustaljenih obrazaca i nasilja.  

Na europskoj razini će se održati:

  • Sastanak na vrhu o jednakosti (Equality summit)
  • Ankete (Eurobarometar surveys) o europskom odnosu prema diskriminaciji
  • Paneuropska kampanja o europskoj politici i zakonodavstvu u području suzbijanja diskriminacije

Svaka država članica predstavit će Europskoj komisiji svoje ideje i strategiju za 2007. godinu, a aktivnosti počinju kad Komisija revidira i obavi pregovore vezane za svaku od predloženih nacionalnih strategija.



Pisane vijesti