Sabor o Politici promicanja ravnopravnosti spolova

Broj nezaposlenih pada, a udio žena medu njima je i dalje visokih 60 posto i nešto moramo poduzeti - kaže potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Glasovanje za usvajanje nove Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova održat će se na saborskoj sjednici 12. listopada.
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor je, predstavljajući dokument, istaknula da diskriminirajući podaci, poput onog da u ukupnom broju nezaposlenih čak 60 posto čine žene, da u prosjeku imaju 20 posto manju plaću od muškaraca za isti posao, svjedoče da još puno treba raditi na ravnopravnosti spolova.
 
Upozorila je i da su stereotipi o spolnim ulogama još jaka prepreka stvarnoj ravnopravnosti spolova, što je potkrijepila primjerom kada je nazočila jednom maratonu, a kada je muškarac za prvo mjesto dobio nagradu od 5 000 kuna, a žena upola manju.
 
Dodala je i kako analiza u 100 najvećih hrvatskih tvrtki pokazuje da je tek 6 posto žena na rukovodećim položajima.
 
Kao jedan od gorućih problema, potpredsjednica je navela i podzastupljenost žena u državnim tijelima lokalne i područne samouprave.
 
 
 


Stranica