Bez seksa nema posla. Traži se: Spremna za noćno 'brijanje’

- Ovim putem ne tražim seks, ali bi bilo jako lijepo kad bismo se o tome mogli dogovoriti. Rekao mi je to za vrijeme razgovora o uvjetima rada u tvrtki Delta Marine predstavnik hrvatske podružnice te firme koja se bavi pronalaženjem posade za rad na stranim brodovima - kaže čitateljica S. A. (podaci poznati redakciji Večernjeg lista).

Što biste napravili kad biste dobili nemoralnu ponudu od osobe koja je jako važna za poslovanje kompanije

Potkraj siječnja javila se na oglas objavljen na internetskom portalu Moj posao, kaže S. A. Ženi, koja, usprkos obrazovanju, nikako ne može naći radno mjesto, ovo je bila nada da će napokon naći posao u kojem neće raditi na crno. Nekoliko dana kasnije primila je e-mail s upitnikom od Tihomira Jurišića, osobe navedene kao kontakt, a sadržaj upitnika bio je, najblaže rečeno, upitan.

Uz glas i dobar stas

- Jedno od pitanja glasilo je: "Što biste napravili kada biste dobili nemoralnu ponudu od osobe koja je jako važna za poslovanje kompanije? Odnosno, je li vam regard prema kompaniji primaran?". Iako se moglo raditi o pitanju kojim se htjela testirati navodna lojalnost kompaniji, uznemirilo me. Nije mi bilo svejedno ni to što su tražili da pošaljemo sliku, i to cijelog stasa kaže S. A.

Nedugo zatim, primila je telefonski poziv od osobe koja se predstavila kao Tihomir Jurišić. Rekao je da zove iz Splita, no broja telefona, provjerila je S. A., registriran je na drugo ime u Trogiru. Vrijeme poziva za kandidacijski razgovor bilo je, u najmanju ruku, čudno 20.40 sati.

Jurišić se predstavio kao časnik navigacije koji bi trebao stvoriti tim za ured za ukrcaj pomoraca u Zagrebu. Rekao je da se od kandidatkinje očekuje da bude spremna na putovanja izvan Hrvatske u bilo kojem trenutku te da bude bez obveza. Ponuđena plaća je, prema uobičajenom prosjeku za tajnice, prilično visoka - čak 6000 kuna plus terenske dnevnice od 24 eura tijekom putovanja, od čega bi prijavljeno bilo oko 3500 kuna. Na pitanje koliko unaprijed može najaviti putovanja s obzirom na osobnu sigurnost kandidatkinje, izjavio je da ih najavljivati ne može.

Poziv u Singapur

Tijekom razgovora spomenuo je mogućnost da se kandidatkinja nakon isteka godinu dana kao njegova osobna tajnica, a ne više tajnica ureda tvrtke koja vodi poslovnicu u Zagrebu, preseli s njim u Singapur. Od tamo je, navodno, upravo stigao ispričala nam je S. A. No, tek je uslijedio dio koji je šokirao S. A.

- Nekoliko je put inzistirao na tome da bi kandidatkinje koje bi ušle u uži krug trebale biti "slobodnog duha", izlaziti s njim i "brijati s njim pri noćnim izlascima". Na pitanje radi li se o poslovnim večerama i stvaranju određenog imidža tvrtke, rekao je da se uopće ne radi o tome, nego o osobi koja bi njemu bila društvo, te da ovim putem ne traži seks, ali da bi bilo jako lijepo kad bismo se o tome mogli dogovoriti". Čuvši tu izjavu, prekinula sam razgovor ispričala nam je čitateljica S. A.

Prijavite poslodavca

– To je otvorena nemoralna ponuda klasičnog tipa. Hrvatski, a i europski zakoni, najstrože zabranjuju svaku diskriminaciju po spolu pri traženju posla. Neprihvatljivo je i dvoznačno pitanje te zahtjev da se pošalje fotografija – kazala je predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac-Radin.

– Osoba bi trebala potražiti sudsku zaštitu i prijaviti slučaj Uredu ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Tek kad prijava diskriminacije postane praksa, poslodavci će dvaput razmisliti hoće li postavljati ovakve uvjete.

Sandra Veljković, Večernji list



Pisane vijesti