Ususret 8. ožujku - Međunarodnom danu žena: Proračunom prema ravnopravnosti spolova

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena - 8. ožujka, danas je u zagrebačkom hotelu Sheraton predstavljena publikacija "Proračunom prema ravnopravnosti spolova".

Publikacija je prijevod studije Europskog ženskog lobija o upravljanju proračunom s obzirom na spol (gender budgeting), a izdana je u sklopu biblioteke "ONA" Ureda Vlade RH za ravnopravnost spolova, na inicijativu ženskog Poduzetničkog centra Rosa.
"Upravljanje proračunom s obzirom na spol nova je i izuzetno važna tema provedbe politike ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji", istaknula je predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Helena Štimac-Radin. Dodala je kako se pritom ne misli na donošenje posebnog proračuna za žene, već se radi o potrebi izrade strukturne analize kako proračun utječe na život muškaraca i žena.
Takva rodna analiza proračuna, istaknula je Štimac-Radin, trebala bi se provesti i na državnoj i na lokalnim razinama kako bi budući proračuni bili rodno osjetljiviji. Ujedno je napomenula kako je Europski parlament 2003. godine obvezao Europsku komisiju da izvrši rodnu analizu proračuna na razini EU i dodala da će EK uskoro predstaviti i svoj Putokaz (Roadmap) za ravnopravnost spolova u razdoblju od 2006. do 2010., u kojem će rodna analiza proračuna imati istaknuto mjesto.
Slavica Kušić, koordinatorica ženskog Poduzetničkog centra Rosa, na čiju je inicijativu i izdana publikacija istaknula je kako su se žene u svojoj borbi za ravnopravnost izborile za mnoga prava, ali ih ne mogu ostvariti bez ekonomskih sredstava. "Rodno osjetljivi proračun prvi je korak ka stjecanju veće ekonomske moći žena", rekla je Slavica Kušić i navela neke primjere zašto proračuni, iako ih se takvima smatra, ipak nisu rodno neutralni.
"PDV bi trebao jednako opterećivati sve građane, no žene zarađuju mnogo manje nego muškarci te njih PDV opterećuje više. Također, ako se smanji stopa poreza na dohodak za viša primanja, žene to, opet zbog prosječno manjih primanja, neće ni osjetiti", naglasila je Kušić i dodala kako žene ne mogu iskoristiti državna poticajna sredstva za ulaganje u mirovinske fondove, jer za takva ulaganja, s obzirom na svoja primanja, jednostavno, nemaju novca. "Rodna analiza proračuna omogućit će transparentnije planiranje, donošenje i trošenje proračuna, jer će se prije njegova donošenja provesti detaljna analiza proračunskih stavki i utvrditi kako one utječu na žene", naglasila je Kušić.
Kao izaslanica premijera dr. Ive Sanadera, promociji je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor koja je istaknula kako je, unatoč vladinim poticajima i programima, položaj žena na tržištu rada još uvijek nezadovoljavajući. "Stoga je vlada u okviru svog Akcijskog plana zapošljavanja u 2006. predvidjela značajna sredstva za programe zapošljavanja žena", rekla je Kosor i istaknula kako je ova publikacija smjernica kako bi se trebalo raditi u ostvarivanju ravnopravnosti spolova


(B.T.), Portal MojPosao , foto: Poslovni dnevnik

Poslovni dnevnik "Poticaji Vlade za zapošljavanje žena iznad 45 godina"



Pisane vijesti