Bez žena i dalje ne može!

POREČ - Vladin ured za ravnopravnost spolova odobrio je 12 tisuća kuna potpore za projekt »Bez žena i dalje ne može!« porečkog Centra za građanske inicijative.

Taj će novac CGI-ju omogućiti da prati sastav kandidacijskih listi i rezultate predstojećih izbora s gledišta spolne zastupljenosti u 8. izbornoj jedinici.

O rezultatima će izvijestiti javnost da bi birači saznali koliko političke stranke i nezavisne liste razumiju i primjenjuju Zakon o ravnopravnosti spolova te tko će od njih predstavljati i žene i muškarce u Saboru.

- Ured za ravnopravnost spolova time je podržao naše nastojanje da pritiskom utječemo na daljnju demokratizaciju društva, koja će uključivanjem žena u izborni proces kao kandidatkinja za najviša tijela odlučivanja osigurati odgovarajuću zastupljenost žena i njihovih interesa, ističe koordinatorica CGI-ja Biserka Momčinović.

Prema njenim riječima, u ženskim ad hoc koalicijama za izbore i aktivnostima Ženske mreže Hrvatske CGI sudjeluje od 1997., otkad razvija i samostalne akcije, a sve radi razvoja demokracije uz uključivanje žena u tijela odlučivanja. U istom razdoblju prati rezultate lokalnih, županijskih i državnih izbora vodeći računa o spolnoj zastupljenosti. »Očekujemo da će ovi izbori pridonijeti dokinuću spolne diskriminacije te da će nas u Saboru, između 14 zastupnika iz 8. izborne jedinice, predstavljati barem šest žena«, zaključuje Momčinović.
 
 
 


Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva