CESI istupa iz ŽMH

Slijedom ponavljanja nefeminističke prakse donošenja odluka i istupa u javnosti koordinatorice ŽMH bez konzultiranja sa članstvom Mreže, na inicijativu Izvršnog tima Cesi, a odlukom Upravnog odbora od 23.listopada 2007. istupamo iz Ženske mreže Hrvatske.


Nabrojat ćemo nekoliko takvih postupaka koji su se dogodili u zadnjih nekoliko mjeseci:

   1. Štampanje Izvještaja bez mogućnosti uvida u konačnu verziju,
   2. održavanje presice sa Ženskom infotekom u slučaju VURS-a bez ikakve obavijesti na cik-caku ili barem na proširenom sastanku koordinacije koji je održan dan prije u Zagrebu dok su bile prisutne još neke regionalne koordinatorice,
   3. štampanje predizbornog letka bez mogućnosti uvida u konačnu verziju,
   4. zadnji istup povodom sudskog spora protiv VURS-a.

Također smatramo da je koordinatorica vrlo neprimjereno baratala informacijama o "padu Zakona o ravnopravnosti". Na Skupštini Mreže je to predočila kao gotovu stvar i objasnila nam kako više nemamo ni Pravobraniteljicu ni Ured i kako svakako trebamo u predizbornim aktivnostima baviti  se ovim pitanjem. Nakon Skupštine pri objavljivanju cjelovitog Zapisnika sa Skupštine sugerira nam se da ne koristimo tu informaciju jer to još nigdje nije službeno objavljeno. I na kraju ta ista informacija se pojavila na predizbornom letku ŽMH.

Zadnja izjava za medije povodom sudskog spora protiv VURS-a apsolutno nam je neprihvatljiva iz sljedećih razloga:

   1. Izjava izlazi u medije bez konzultacija na cik-caku i bez informiranja članica Mreže tko ju je odobrio, odnosno je li prošla i onu minimalnu proceduru odobravanja od strane dviju koordinatorica.
   2. Apsolutno ne možemo stati iza zadnjeg pasusa u Izjavi koji na najgrublji mogući način napada nečiji privatni život i mislimo da nikako ne znači "car je gol!", već smatramo da odražava osobne obračune s predstojnicom Ureda i spušta javnu komunikaciju ŽMH na najniži nivo. Smatramo da je time ŽMH prekršila feminističke principe jer se koristi argumentacija koja direktno napada osobu Predstojnice a ne njenu funkciju Predstojnice ureda za RS. Zadnji pasus izjave predstavlja zlobno insinuiranje i dovođenje u vezu  uloge supruge i profesionalne uloge te na taj način podržava patrijarhalne stereotipe.

Ovim pismom neopozivo istupamo iz Ženske mreže Hrvatske.

Također se nadamo i ostajemo otvorene za bilo koji oblik suradnje s grupama članicama Mreže.

Preneseno sa: www.cesi.hr
 



Pisane vijesti