CESI osuđuje izjavu prof. Ive Banca

CESI osuđuje izjavu prof. Ive Banca koji je u današnjem Jutarnjem izjavio da je feminizam kriv za nepotizam i tako ušao u antologiju hrvatskog seksizma.


U današnjem broju (22.10.2008.) Jutarnjeg lista, u tekstu Rodbinske veze – Dinastije na fakultetima prof. Ivo Banac predsjednik Hrvatskog Helsinškog Odbora, jedne od vodećih ljudsko pravaških organizacija civilnog društva izjavljuje: Feminizam je kriv za nepotizam, odnosno da nepotizam postoji zato što nam se dogodio feminizam. Patrijarhalni sustav više ne postoji.

Feminizam i nepotizam ne mogu se ni na koji način dovoditi u vezu kao društvene pojave. Zbog feminizma koji nam se dogodio žene danas imaju mogućnost biti obrazovane i konkurirati na tržištu rada, odnosno biti ravnopravne članice društva i graditi vlastitu socijalnu, političku i ekonomsku neovisnost.

Ne slažemo se sa izjavom prof. Banca da patrijarhalni sustav više ne postoji jer se žene svakodnevno susreću sa diskriminacijom i seksizmom. Samo neki od podataka Ujedinjenih naroda pokazuju da je patrijarhalni sustav itekako prisutan i da žene svakodnevno čine napore kako bi ravnopravno participirale u društvu.

Podsjećamo:

    * žene obavljaju 67% svjetskoga rada
    * zarađuju 10% svjetskog dohotka
    * vlasnice su 1% svjetskog imetka
    * žene čine 70% nepismenih u svijetu
    * širom svijeta žene zarađuju 20-50% manje za jednak rad nego muškarci
    * od 1.3 milijarde ljudi koji žive u potpunom siromaštvu 70% su žene
    * žene obavljaju između 10 i 20% direktorskih i upravnih poslova
    * žene zauzimaju 10% mjesta u parlamentima
    * 5% predsjednica država su žene


Ovakvu izjavu prof. Banca također smatramo štetnom jer doprinosi održavanju negativnog stava i predrasuda prema feminizmu u hrvatskom društvu.

Smatramo da je izjava prof. Banca uistinu sramotna i ulazi u antologiju hrvatskog seksizma!

Za CESI:
Anamarija Gospočić

(izvor: H-alter)
Link: Jutarnji list
 



Pisane vijesti