Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje usvojilo Preporuku o uvođenju kolegija „ženskih studija“ na visokim učilištima

Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje  na svojoj 56. sjednici održanoj 10. rujna 2008. godine usvojilo je Preporuku o uvođenju kolegija „ženskih studija“ na preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studije temeljem obveza u provedbi Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010.


Preporuka je dostavljena Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH na osnovi zatraženog izvješća o provedbi Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010., iz programskog područja uvođenja Rodno osjetljivog obrazovanja.

Ističući kako podržava provedbu Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010. Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje je usvojenu Preporuku uputilo Rektorskom zboru i senatima svih sveučilišta. Navedenom Preporukom Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje podržava uvođenje rodno osjetljivog obrazovanja na visokoobrazovanoj razini te u skladu s time preporuča izradu i uvođenje novog kolegija „ženskih studija“ na preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studije onih visokih učilišta na kojima postoje mogućnosti i uvjeti za njihovo izvođenje. Također, Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje potiče visoka učilišta na izradu prijedloga studijskog programa „ženskih studija“ i njihovo pokretanje na preddiplomskoj, diplomskoj poslijediplomskoj razini odgovarajućih visokih učilišta.

U nastavku donosimo tekst Preporuke koju je potpisao akademik Frano Parać, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje.

Podržavajući provedbu Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010. na 56. sjednici Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje održanoj 10. rujna 2008. usvojena je sljedeća

PREPORUKA

   1. Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje podržava uvođenje rodno osjetljivog obrazovanja na visokoobrazovanoj razini te u skladu s time preporuča izradu i uvođenje novog kolegija „ženskih studija“ na preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studije onih visokih učilišta na kojima postoje mogućnosti i uvjeti za njihovo izvođenje.

   2. Nadalje, Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje potiče visoka učilišta na izradu prijedloga studijskog programa „ženskih studija“ i njegovo pokretanje na preddiplomskoj, diplomskoj poslijediplomskoj razini odgovarajućih visokih učilišta.

   3. Zaključak se upućuje Rektorskom zboru i senatima sveučilišta.
 



Pisane vijesti