Dan jednakih plaća u Europskoj uniji

Slika /slike/logo i baneri/gap.png

Europska komisija obilježava 3. studenog ove godine Dan jednakih plaća. Zbog prosječne razlike od 16,2% između plaća žena i plaća muškaraca od ovog datuma do kraja 2018. godine žene će simbolično raditi besplatno. 

Povodom obilježavanja Dana jednaki plaća, Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, Věra Jourová, povjerenica za pravdu, potrošače i ravnopravnost spolova u EK i Mariann Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost na tržištu rada EK izjavili su:

„Žene i muškarci su jednaki. To je jedna od temeljnih vrijednosti EU-a, ali u usporedbi sa svojim muškim kolegama žene i dalje dva mjeseca godišnje zapravo rade besplatno. Smatramo da je takvo stanje neprihvatljivo. U Europi žene zarađuju 16,2 % manje od muškaraca. Takva razlika u plaćama nije nepoštena samo načelno nego i u praksi. Zbog nje su žene izložene neizvjesnosti tijekom karijere, a još više nakon umirovljenja jer su njihove mirovine čak 36,6 % manje. 
Iako nema trenutnog rješenja, itekako ima konkretnih načina da se ta nejednakost smanji. Komisija je predložila više rješenja za taj problem, i na radnome mjestu i u privatnom životu. Europski parlament i Vijeće trebaju što prije nastaviti raditi na tim prijedlozima kako bismo postigli konkretne rezultate, na primjer u pravima na dopust zaposlenih roditelja i skrbnika kako bi se mogli brinuti o svojim obiteljima.
Danas objavljeni podaci jasno pokazuju koliko je važno što prije donijeti zakonodavstvo o ravnoteži poslovnog i privatnog života koje je predložila Europska komisija. Prošle godine svaki treći Europljanin nije mogao uzeti obiteljski dopust, a samo su četiri od deset muškaraca iskoristila (ili su namjeravala iskoristiti) pravo na roditeljski dopust. To nije ni pošteno ni održivo“.
Cjelovitu izjavu Europske komisije možete pogledati na:
http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-6184_hr.htm

Podaci o razlikama u plaćama u EU: Razlika u plaćama u EU.
Podaci o razlikama plaća za Hrvatsku: Razlika u plaćama u Hrvatskoj.

Ovom izjavom predstavnika Europske komisije želi se skrenuti pozornost na razlike u plaćama kao i razlozima koji na njih utječu uključujući i poteškoće u usklađivanju privatnih i poslovnih obveza.   

Podaci o istraživanju Eurobarometra o usklađivanju privatnog i poslovnog života: Usklađivanje privatnog i poslovnog života u Hrvatskoj.

Više o ravnoteži između privatnog i poslovnog života: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1311&langId=hr.

 

Pisane vijesti