Dvije redateljice dobile sredstva za igrani film na ovogodišnjem natječaju HAVC-a

Temeljem javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2008. godini u području dugometražnog igranog filma, Hrvatski audiovizualni centar je odobrio sredstva za dva projekta redateljica u kategoriji debitantskih dugometražnih igranih filmova.

Tako su ove godine sredstva za svoje dugometražne igrane filmove dobile autorice Biljana Čakić Veselič i Ivona Juka.

Ured za ravnopravnost spolova pozdravlja ovakvu odluku Hrvatskog audiovizualnog centra i smatra je pomakom u odnosu na prethodna razdoblja, budući da je prema Zaključcima s okruglog stola koji je održan u Puli u srpnju ove godine u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova pod nazivom Vidljivost žena u hrvatskoj kinematografiji ustanovljeno da projekti redateljica nesrazmjerno lošije prolaze na godišnjim natječajima za financiranje dugometražnih igranih  filmova, pa tako prošle godine od 73 prijavljena dugometražna igrana projekta sredstva nisu odobrena nijednom kojeg potpisuju žene, a od 1991. godine do danas, od 108 igranih filmova samo njih 6 režirale su žene. U Zaključcima se zato tražilo da autorice dobiju veću potporu od nadležnih tijela koja odlučuju o usmjeravanju financijskih sredstava za dugometražne igrane filmske projekte i da institucija koje skrbe o filmu osmisle učinkovit mehanizam pozitivne diskriminacije. Također se tražilo od Hrvatskog audiovizualnog centra da poveća kvote za financiranje debitantskih dugometražnih igranih filmskih projekata kako bi redateljice dobile veće šanse.

Prema mišljenju umjetničkih savjetnika, ove je godine značajna premoć dana scenarijima u kategoriji debitantskog filma, iz razloga, između ostalog, što su u toj kategoriji ponuđeni zanimljiviji i originalniji scenariji, što su autorice i autori pokrili širok spektar u žanrovskom i tematskom smislu, te što su prepoznate nove autorske poetike i vrlo zanimljivi osobni rukopisi koji mogu predstavljati značajno obogaćenje hrvatskoga filma
 



Pisane vijesti