Povodom obilježavanja 03. prosinca- Međunarodnog dana osoba s invaliditetom


Okrugli stol u organizaciji Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti povodom obilježavanja 03. prosinca- Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Zagreb, 03. prosinca 2008. godine, Four Points by Sheraton Panorama Hotel Zagreb s početkom u 10,00 sati.
 
Pozdravnu riječ te izlaganje o provedbi Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine održat će gđa Jadranka Kosor, dipl.iur., potpredsjednica Vlade RH, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom.

Na predmetnom će okruglom stolu izlagati i gđa Jasmina Papa, predstavnica UNDP-a, evaluatorice Pilot projekta osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta gđe Maja Bošnjak i Aida Bagić, gđa Marica Mirić, predstavnica SOIH-a,  mr.sc. Viktor Gotovac, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, mr.sc. Kristijan Turkalj, ravnatelj Uprave za suradnju s EU i ljudska prava u Ministarstvu pravosuđa, gđa Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i dr.sc. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH.

Modna revija žena s invaliditetom pod nazivom Vukovar 2008- „Iste a različite“- 06. prosinac 2008. godine, Radnički dom u Borovu naselju s početkom u 10,00 sati - službeno otvorenje, press konferencija i otvaranje izložbe autohtonih proizvoda, u 19,00 sati, Esseker Centar u Osijeku- Modna revija žena s invaliditetom.

Povodom obilježavanja 3. prosinca- Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Ured za ravnopravnost spolova je realizacijom suradnje sa Društvom osoba s invaliditetom Podunavlje iz Vukovara potpomogao organizaciju i održanje Modne revije žena s invaliditetom pod nazivom Vukovar 2008- „Iste a različite“. Službeni početak programa započet će 06. prosinca ove godine u Radničkom domu u Borovu naselju održanjem press konferencije te otvaranjem izložbe autohtonih proizvoda. U 19 sati u Esseker Centru u Osijeku održat će se Modna revija žena s invaliditetom gdje će na istoj sudjelovati 20 žena s invaliditetom iz raznih gradova Republike Hrvatske koje će prezentirati odjevne predmete niza renomiranih tvrtki. Cilj održanja predmetne manifestacije jest osnaživanje žena s invaliditetom, djelovanje na realizaciji politike jednakih mogućnosti te uključivanje žena s invaliditetom u javni i društveni život.

Financijska potpora nevladinim udrugama osoba s invaliditetom i udruga koje programski djeluju u korist osoba s invaliditetom

Ured za ravnopravnost spolova sustavno potiče aktivno djelovanje žena s invaliditetom nizom aktivnosti s ciljem unaprjeđenja njihova položaja. Temeljem provedenog natječaja za prijavu projekata udruga u Republici Hrvatskoj za financijsku potporu u 2008. godini na poziciji Ureda za ravnopravnost spolova, a gdje je jedno od područja aktivnosti projekata, nastavno na predstojeće lokalne izbore i Poticanje uključivanja žena s invaliditetom u procese političkog odlučivanja na lokalnoj razini, dodijeljena su financijska sredstva slijedećim nevladinim udrugama:

   1. Savezu gluhih i nagluhih Grada Zagreba za projekt „I gluhe žene mogu doprinijeti lokalnoj zajednici“,
   2. Zajednici Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Zagreb za projekt „Osnaživanje žena s invaliditetom za uključivanje u proces  političkog odlučivanja na lokalnoj razini“,
   3. Udruzi za promicanje inkluzije- podružnica Šibenik za projekt „Osnaživanje žena s invaliditetom za političko odlučivanje“,
   4. Društvu osoba s invaliditetom „Baranjsko srce“  iz Belog Manastira za projekt „Politika ravnopravnih“,
   5. Savezu udruga s invaliditetom Karlovačke županije za projekt „Za ravnopravnost u političkom odlučivanju“ te
   6. Udruzi invalida rada iz Virovitice za projekt „Naš glas“.

Za sufinanciranje navedenih projekata Ured je ukupno izdvojio 165.000,00 kuna proračunskih sredstava.
 
 


Pisane vijesti