EIGE objavio podatke o sudjelovanju žena i muškaraca na mjestima odlučivanja

Slika /slike/logo i baneri/EIGE.png

Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) objavio je recentne podatke o ženama i muškarcima na pozicijama odlučivanja, iz studenoga 2019. godine. U području politike muškarci i nadalje dominiraju kao članovi parlamenata. 

Posebno je istaknuto kako su u mjerenom razdoblju dvije trećine parlamentaraca u EU bili muškarci (67,8%), a jedna trećina žene (32,2%) te kako su gotovo tri četvrtine parlamentaraca, u sedam zemalja koje dobivaju potporu iz Instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPA),  muškarci (73,4%).

Prema podacima EIGE-a žene su imale manje od jedne od pet liderica (17,1%) glavnih političkih stranaka u državama članicama, a u zemljama korisnicama IPA-e žene čine 6,5% liderica političkih stranaka.
Iako se udio članica parlamenata u zemljama sa zakonskim kvotama kandidata/kinja gotovo udvostručio od 2004., s 18,2% na 34,0%, EIGE-ovi podaci govore kako zakonske kvote ima manje od pola zemalja članica, odnosno, ima ih 11 država članica i sve države korisnice IPA-e, osim Turske. Propisani obavezni udio žena kreće se od 50% u Belgiji i Francuskoj, do 30% u Irskoj.

Podaci koji govore o pozicijama odlučivanja u poslovnom sektoru pokazuju da se udio žena u odborima najvećih tvrtki u EU više nego udvostručio, na 28,8% u odnosu na 11,9% u 2010. godini. Naime, od 2010. godine zemlje koje su poduzele zakonodavne mjere zabilježile su porast od 27,2 postotnih bodova, što je rezultiralo s 36,5% žena u odborima.
No, u poslovnom sektoru napredak je znatno sporiji na razini više izvršne uprave – u zemljama članicama žene zauzimaju samo 18,6% rukovodećih pozicija u najvećim trgovačkim društvima.

Detaljnije informacije o podacima EIGE-a možete dobiti na sljedećim poveznicama: 
 
Statistical brief: gender balance in politics
Statistical brief: gender balance in largest listed companies
News alert
 

Pisane vijesti | Suradnja Ureda s EIGE-om