Države predsjedateljice Vijećem Europske unije potpisale Zajedničku Trio Deklaraciju o ravnopravnosti spolova

Slika /slike/URS slike - 2020/2Trio D.de.png

Trio predsjedanje Njemačke, Portugala i Slovenije Vijećem Europske unije započelo je 1. srpnja 2020. godine pod motom „Udruživanje snaga za održivu, inovativnu, otpornu i pristupačnu mobilnost“. Kao dio predsjedanja predstavljena je Zajednička Trio Deklaracija o ravnopravnosti spolova koja će usmjeravati rad država predsjedateljica na polju rodne ravnopravnosti tijekom 2020/2021.

Deklaraciju su potpisali Franziska Giffey, ministrica saveznog ministarstva za obiteljska pitanja, starije osobe, žene i mlade Republike Njemačke, Mariana Vieira da Silva, državna ministrica za predsjedništvo Portugala i Janez Cigler Kralj, ministar rada, obitelji, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Slovenije.

Ovom su se Deklaracijom sve tri države predsjedateljice obvezale usko surađivati na području rodne ravnopravnosti. Između ostalog, sve tri države djeluju na ublažavanju utjecaja pandemije Covida-19 na žene. Trio također ima za cilj proširiti europski sustav podrške za žene žrtve rodno uvjetovanog nasilja, smanjiti razlike u plaćama među spolovima te srušiti rodne stereotipe.

Deklaracija, osim sveobuhvatnih ciljeva, uključuje i odgovarajuća prioritetna područja triju država predsjedateljica. Na primjer, Njemačka, koja trenutno predsjedava, ima dva prioriteta: ravnopravnost spolova na tržištu rada i zaštitu žena od rodno uvjetovanog nasilja. Savezna ministrica za žene, Franziska Giffey, naglasila je „Želimo poboljšati pristup zaštiti i savjetima za sve. To uključuje, na primjer, cilj stvaranja europske linije za pomoć ženama pogođenim nasiljem, kao što već imamo u Njemačkoj s 24/7 linijom za pomoć „Nasilje nad ženama“, do koje se može doći pozivom na 08000 116 016.“

Zbog ograničenja uslijed pandemije Covida-19 resorni ministri se nisu mogli osobno sastati pa je Deklaracija potpisana putem videokonferencije.
 
Zajednička Trio Deklaracija o ravnopravnosti spolova dostupna je na: https://bit.ly/2ORDtFF

Više na eu2020.de:https://www.eu2020.de/eu2020-en/aktuelles/article/trio-presidency-declaration-gender-equality/2366206

Pisane vijesti