Europska komisija - izjava

prvog potpredsjednika TIMMERMANSA, visoke predstavnice/potpredsjednice Mogherini, povjerenika Mimice, Avramopoulosa, Thyssena te povjerenica Stylianides i Jourove povodom Međunarodnog dana žena.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans,

visoka predstavnica /potpredsjednica Komisije Federica Mogherini,

povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos,

povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica,

povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen,

povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Styliandes,

povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourová, izjavili su:

„Europa promiče ravnopravnost spolova od 1957. – to je dio DNK-a Europske unije.

Možemo biti ponosni na ono što je Europa postigla u posljednjih nekoliko godina. Jednakost spolova nije samo san, već sve više postaje europska stvarnost. Ipak, moramo nastavi naporno raditi. Komisija ostaje pri uvjerenju da zajedno možemo premostiti preostale razlike u plaćama, zapošljavanju i radnim mjestima na kojima se donose odluke. Nijedna država još nije u potpunosti postigla jednakost spolova.

Europska Unija je i dalje najglasniji zagovarač jednakosti spolova – unutar Komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje, unutar Europske unije te u odnosima s trećim zemljama

Postigli smo veliki napredak, ali još uvijek postoje nedostaci. Žene zarađuju i posjeduju manje od muškaraca te i dalje nisu dovoljno zastupljene u politici i poslovnom svijetu. Svaki dan tisuće žena i djevojčica žrtve su rodno uvjetovanog nasilja, među ostalim, seksualnog zlostavljanja, trgovanja ljudima, genitalnog sakaćenja žena te ranog i prisilnog stupanja u brak. Trudimo se to promijeniti Trudimo se to promijeniti.

U novoj Komisiji posvećujemo se zajedničkom radu u različitim područjima politika i prekograničnoj suradnji za borbu protiv nejednakosti spolova. Žene moraju imati jednake mogućnosti kao i muškarci za obrazovanje, odabir karijere i obiteljskog života kakve žele te za slobodan život bez straha od nasilja.

To je svijet u kojem podižemo naše sinove i kćeri te želimo da bude takav u kojem svi mogu uspjeti.

To je pitanje koje se tiče cijelog svijeta. Ove godine obilježavamo 20 godina Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje te 15 godina od donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a br. 1325 o ženama, miru i sigurnosti, stavljajući pitanja spolova visoko na ljestvici prioriteta na međunarodnoj razini. Ove obljetnice poklapaju se s raspravama o razvojnom programu nakon 2015. na kojima će se definirati globalni ciljevi za iskorjenjivanje siromaštva i osiguravanje globalnog održivog razvoja.

Godina 2015. je jedinstvena prilika ove generacije za postavljanje jednakosti spolova, ljudskih prava i osnaživanja žena i djevojaka na primarnu poziciju globalnoga plana te za ostvarivanje konkretnih rezultate za sve žene. Ustrajat ćemo sve dok to ne postignemo.”

Izjava je dostupna na linku http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-4573_hr.htm




Pisane vijesti