Europska komisija predstavila prvu Strategiju za ravnopravnost LGBTIQ osoba

Slika /slike/URS slike - 2020/puzzle-5509229_1920.jpg

Europska komisija je 12. studenog 2020. godine predstavila prvu EU Strategiju za ravnopravnost LGBTIQ osoba čiju će implementaciju redovito nadzirati. Međuizvješće o implementaciji bit će objavljeno 2023. godine.

Prema Agenciji Europske unije za temeljna prava (FRA) 43% LGBTIQ+ osoba izjavilo je da su se osjećali diskriminirano u 2019. godini, dok je u 2012. godini to izjavilo 37% LGBTIQ osoba. U većini država članica, prema istraživanju Eurobarometra o diskriminaciji, prihvaćanje LGBTIQ osoba poraslo je u odnosu na 2015., no nazadovanje u prihvaćanju dogodilo se u devet država članica, uključujući i Hrvatsku koja je nazadovala u ovom području za 4 % u odnosu na 2015. godinu. Uz to, kriza uzrokovana epidemijom COVID-19 razotkrila je neravnopravnosti u mnogim područjima, posebno kod  ranjivih skupina u društvu, uključujući LGBTIQ osobe.
 
EU stoga nastavlja zaštitu i promicanje ljudskih prava LGBTIQ+ osoba započetu Popisom aktivnosti za poboljšanje ravnopravnosti LGBTI osoba za razdoblje od 2015. do 2019. donošenjem nove Strategije koja se nadovezuje na druge strateške okvire i strategije Komisije, uključujući i nedavno donesen Akcijski plan EU-a za antirasizam za razdoblje od 2020. do 2025., Strategiju za prava žrtava i Strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje od 2020. do 2025.
 
Strategija se sastoji od niza ciljanih akcija kroz četiri glavne teme. Prva tema Strategije tiče se suzbijanja diskriminacije, prvenstveno u području zakonske zaštite koja se smatra ključnom kod poboljšanja LGBTIQ+ ravnopravnosti. Druga tema, jamčenje sigurnosti LGBTIQ+ osoba adresira činjenicu da su LGBTIQ+ osobe na razini EU disproporcionalno pogođene govorom mržnje, zločinima iz mržnje i nasiljem. Treća tema Strategije tiče se zaštite obitelji LGBTIQ+ osoba, tzv. duginih obitelji, a četvrta se tema fokusira se na promociju LGBTIQ+ ravnopravnosti diljem svijeta. Strategija je posvećena i uključivanju LGBTIQ+ ravnopravnosti u sve EU politike, a potiču se i države članice da nastave graditi postojeću listu najboljih praksi u ovom području te da izrade vlastite Akcijske planove za LGBTIQ+ ravnopravnost.
 
Kratki prikaz Strategije možete pročitati ovdje, a dokument Strategije nalazi se na ovoj poveznici.

Pisane vijesti