Europski Institut za ravnopravnost spolova u Litvi

Za sjedište novog Instituta Europske unije za ravnopravnost spolova izabrana je Litva. Institut će početi s radom 2007. godine, a osiguran mu je sedmogodišnji proračun u iznosu od 52,5 milijuna eura.

Ministri Europske unije za socijalna pitanja u petak su se usuglasili oko sjedišta novog Instituta za ravnopravnost spolova. Institut će biti lociran u Vilniusu, u Litvi. Njegova zadaća bit će prikupljanje podataka o pitanjima ravnopravnosti spolova u Europskoj uniji, te također davanje preporuka i organizacija seminara na temu jednakih mogućnosti.
 
Novo će tijelo započeti s radom 2007. godine. Imat će 15 zaposlenika čiji broj bi se trebao udvostručiti do 2013. godine. U izjavi novinarima nakon ministarskog sastanka, europski povjerenik za socijalna pitanja Vladimir Špidla rekao je da će utemeljenje Instituta biti "važan korak naprijed" u borbi protiv spolne diskriminacije.

Djelovanje Instituta, dodao je Špidla, ovisit će o tome hoće li mu zemlje članice dostavljati statističke podatke o stanju u pojedinim područjima društvenog života s obzirom na ravnopravnost spolova, primjerice na tržištu rada, u političkom životu, gospodarskom razvoju i dr.

Odlukom o sjedištu Instituta, Litva je postala druga nova članica EU koja je ugostila jedno od tijela EU. Prošle godine je Varšava izabrana za sjedište Agencije za kontrolu vanjskih granica EU, Frontexa.

U 2007. godini počet će djelovati četiri nove agencije Europske unije. Europska agencija za temeljna ljudska prava ima sjedište u Beču. Ona će inkorporirati već postojeći Centar za nadzor rasizma i ksenofobije dok je Helsinki izabran za sjedište Europske kemijske agencije.



Pisane vijesti