Europski parlament usvojio Rezoluciju o vanjskim čimbenicima koji otežavaju žensko poduzetništvo u Europi

Slika /slike/Tematske fotografije/EP.jpg
U Rezoluciji od 19. siječnja 2016. godine Europski parlament, između ostalog, poziva države članice da prepoznaju vrijednost poduzetništva žena za svoja gospodarstva te da utvrde prepreke koje treba svladati. Poziva države članice i regije da predlože konkretne strategije za promicanje poduzetništva žena imajući na umu napore koji se ulažu u potrebe, motive i uvjete u vezi s iskorjenjivanjem rodnih stereotipa, kao i različite stilove upravljanja i vođenja te nove načine organizacije i vođenja poduzeća. Također, poziva Europsku komisiju da zajamči potpunu integraciju aspekta jednakosti spolova u sve buduće politike u području poduzetništva.
Nadalje, ističe da je potrebno promijeniti tradicionalnu raspodjelu uloga muškaraca i žena u društvu, na radnom mjestu i u obitelji, potičući muškarce da više sudjeluju u kućanskim poslovima i skrbi o uzdržavanim članovima/cama obitelji uvođenjem, primjerice, obveznog očinskog dopusta, neprenosivog roditeljskog dopusta i javnih politika koje omogućuju postizanje stvarne ravnoteže između obiteljskih i poslovnih obveza, posebice za žene i osobito u sektorima u kojima vlada velika konkurencija i mobilnost, u kojima se od zaposlenika/ca očekuje da imaju dugo i fleksibilno radno vrijeme, kao i da prihvate cjeloživotno učenje kako bi bili u toku s najnovijim tehnološkim dostignućima i tržišnim prilikama.
Navodi se važnost poduzimanja mjera u području poboljšanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života, informacija i mreža, pristupa financiranju, poduzetničkog obrazovanja i osposobljavanja te socijalnog poduzetništva.

Pročitajte tekst Rezolucije o vanjskim čimbenicima koji otežavaju žensko poduzetništvo u Europi
 
 

Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU