Galerija 01: Poziv na otvaranje izložbe „Muštre“ Ane Hušman

U četvrtak 28. lipnja u 20 sati u organizaciji Galerije 01, Zagreb Turinina 3, otvara se izložba „Muštre“ Ane Hušman.

 


Izložba će biti otvorena do 07. rujna a realizirana je u suradnji sa Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Izložba „Muštre“ Ane Hušman sastoji se od 3 rada – tri čipke kao tri interpretacije jedinstvenog motiva: čipke A. Hušman, M. Milković i V. Oreškovića te od pratećeg oblikovanja i prezentacije tih artefakata i video dokumentacije - projekcije video razgovora (intervjua) sa sudionicima (paralelno na 2 televizora ili projektora).. Svoju interpretaciju Ana Hušman realizira u obliku zidne intervencije - crteža na zidu, spajajući uzorke koje V. Orešković definira kao „hrvatska čipka“ s uzorcima M. Milković. Istovremeno, spajajući individualno i kolektivno, privatno i javno, autorica pokušava problematizirati elemente koji se odaju kao drevni i tipični za neko područje kao i ideju izrade nacionalno prepoznatljivog obilježja.

Autoricu je ovom prilikom zanimalo kako se konstituiraju i izmještaju tradicijske vrijednosti, u smislu radnji simboličke ili ritualne prirode, koje teže usaditi vrijednosti i norme ponašanja putem ponavljanja formaliziranih radnji, te kako se u okviru tradicije i običaja te vrijednosti izmještaju. Budući da običaji do određene mjere ne ograničavaju inovaciju i promjenu ukoliko ona odgovara zahtjevu da bude u okviru prethodno uspostavljenih obrazaca, oni kombiniraju fleksibilnost i formalizam.

Jedan od ključnih rezultata u radu Ane Hušman, koji se očituje kroz jukstapoziciju obrade i interpretacije jedinstvenog motiva je djelovanje na očuvanju malih stvari naše svakidašnjice, sadašnjosti i bliske prošlosti, simboličkih praksi i predmeta koji su njihov dio – kao što je tkanje čipki ili zavjese, te obraćanje pažnje kako na te gotovo neprimjetne beznačajne predmete kojima smo okruženi, tako i na ljude koje ih svojim ručnim radom proizvode. Očuvanje svijesti takve svakodnevne prakse.

S druge strane, upotrebom novih medija, suvremenim načinom prezentacije a unutar galerijskog konteksta, izložba otvara polje presijecanja javnog i privatnog, unutar konteksta suvremene umjetnosti i izmješta, dekontekstualizira predmet iz privatne/kućne sfere stavljajući ga unutar javnog prostora galerije.

 
 


Stranica