Održana prezentacija 1. Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije „Cho Oyu 2007“

U ugodnom ambijentu Terme Selce, u petak 29. lipnja 2007.  održana je prezentacija 1. Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije „Cho Oyu 2007“, na kojoj su posjetitelji imali priliku upoznati iskusne hrvatske alpinistice koje će se u kolovozu ove godine upustiti u osvajanje Cho Oyu (Tirkizne božice), 6. najvišeg vrha na svijetu.


Ekspediciju je financijski podržao Ured za ravnopravnost spolova.

U sklopu prezentacije otvorena je izložba akvarela „Moje boje bure“ akademske slikarice Jelene Dabić. koja je ujedno i članica ekspedicije, što potvrđuje da sportski izazovi i postignuća nerijetko nadahnjuju i traže dodatni umjetnički izričaj samih sportaša. Isto tako umjetničko nadahnuće potiče na vrhunske sportske podhvate.

Ovaj poduhvat predstavlja rijetkost i u svjetskim razmjerima. Činjenica je da  su u povijesti uspona na vrhove preko osam tisuća metara tek tri puta organizirane ekspedicije čiji su sastav činile isključivo žene.

Kako su posjetitelji mogli saznati iz filma koji je prikazan na prezentaciji vrh Cho Oyu je visok 8.201 m., smješten na granici Tibeta i Nepala, a udaljen je tridesetak kilometara od Mt. Everesta.

1. Hrvatska ženska alpinistička ekspedicija „Cho Oyu 2007.“, inače prioritetna ovogodišnja akcija Komisije za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza, kreće na put 26. kolovoza 2007. godine i trajat će 46 dana.

Organizator ekspedicije je Hrvatsko planinarsko društvo a financijski je podržava i Ured za ravnopravnost spolova.

JELENA DABIĆ, 1981, akademska slikarica i prof. likovne kulture, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudionica je mnogobrojnih domaćih i inozemnih likovnih kolonija i simpozija. Do sada je priredila 3 samostalne i sudjelovala na više od 10 skupnih izložbi. Članica je PDS „Velebit“ Zagreb.


Pisane vijesti