Hoće li Europski parlament potvrditi novu Europsku komisiju Jean-Claude Junckera?

U srijedu, 22. listopada, Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, političkim će klubovima u Europskom parlamentu predstaviti svoj tim od 27 povjerenika/ca, program i prioritete rada za naredno razdoblje od pet godina. U podne će, nakon izjava vođa političkih klubova uslijediti glasovanja o rezoluciji kojom se zaokružuje ocjenjivanje kandidata, a postupak će završiti glasovanjem o prihvaćanju novog sastava Europske komisije.

Višemjesečni proces nastajanja nove EK, temeljem odredbi iz Lisabonskog ugovora, službeno je započeo 15. srpnja kad je Europski parlament, na osnovu prijedloga Europskog vijeća, po prvi puta u povijesti Europske unije, sa 422 glasa od 719 važećih, izabrao, a ne samo potvrdio, predsjednika Europske komisije. Juncker je nakon izbora pozvao sve zemlje članice da predlože svoje kandidate/inje za sastav Europske komisije.

Po primitku prijedloga zemalja članica, Europsko vijeće je, u dogovoru s predsjednikom Komisije, imenovalo 27 potencijalnih povjerenika/ca za različita područja. Od 29. rujna svakog kandidata ili kandidatkinju procjenjivali su odbori Europskog parlamenta nadležni za određena područja. Kandidati/inje u pravilu odgovaraju pisanim putem na pet pitanja članova/ica Europskog parlamenta nakon čega se pozivaju na trosatno saslušanje pred nadležnim odborima EP-a. Nadležni odbor dužan je donijeti procjenu unutar 24 sata po saslušanju kandidata/inja. Dodatne informacije mogu se zatražiti pisanim putem. Evaluacijski izvještaj o svakom kandidatu/inji za povjerenika/cu šalje se zasebno predsjedavajućem tijelu odbora i skupini predsjednika Europskog parlamenta koji sastavljaju rezoluciju za glasovanje na plenarnoj sjednici.

Nakon razmatranja rezultata saslušanja i konzultacija s parlamentarnim političkim skupinama, predsjednik Komisije predstavlja svoj tim i svoje političke prioritete na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Nakon rasprave, EP odlučuje poimenično, većinom glasova, prihvaća li novi sastav Komisije na mandat od pet godina. Da bi Europska komisija počela s radom potrebna je potvrda Parlamenta i njeno  imenovanje od strane Vijeća. Ako bude potvrđena, Komisija će započeti s radom 1. studenog 2014.

Za razliku od ranijeg sastava Europske komisije, kada je područje ravnopravnosti spolova bilo dijelom Opće uprave za Pravdu, odnosno Opće uprave za Zapošljavanje, Socijalna pitanja i Inkluziju,  Jean-Claude Juncker smješta ravnopravnost spolova u novu Opću upravu pod nazivom Opća uprava za Pravdu, Potrošače i Ravnopravnost spolova. Junckerova kandidatkinja za povjerenicu ove Uprave je Vera Jourová iz Češke. Ova pravnica dolazi s pozicije ministrice regionalnog razvoja i članice Zastupničkog doma češkog parlamenta, a u životopisu navodi i višegodišnje poduzetničko iskustvo u svojoj konzultantskoj tvrtki. (životopis: http://www.elections2014.eu/resources/library/media/20141009RES73510/20141009RES73510.pdf)

Njeno saslušanje u Europskom parlamentu 3. listopada odvijalo se pred četiri Parlamentarna odbora: IMCO Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, JURI Odborom za pravna pitanja, LIBE Odborom za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove te FEMM Odborom za ženska prava i ravnopravnost spolova čija je članica i Marijana Petir predstavnica Republike Hrvatske.  Pored općih pitanja o sposobnostima za vođenje resora i suradnju s Europskim parlamentom, pitanja upućena Veri Jourovoj odnosila su se na zaštitu prava potrošača, unaprjeđenje rada sudova, edukaciju sudaca i uvođenje europske internetske baze podataka iz sudske prakse, korporativno upravljanje i društvenu odgovornost poduzeća, tzv. horizontalnu anti-diskriminacijsku direktivu, suradnju između EU i SAD-a u pitanjima pravosuđa i kriminalistike.

Odgovarajući na pitanja FEMM Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova, Jourova je istaknula da se Strategijom za ravnopravnost između žena i muškaraca 2010.-2015. postiglo značajne rezultate među kojima je primjerice potrebno izdvojiti napredak u broju žena u upravnim odborima, no naglasak je u narednom razdoblju potrebno zadržati na “nezavršenim poslovima” kao što je neravnopravnost u plaćama i mirovinama te sudjelovanju u odlučivanju. Među prioritete uvrstila je nasilje nad ženama te jasan pristup problematici područja ravnopravnosti spolova. Istaknula je također da je ravnopravnost spolova osnovno načelo europskog društva te se zalaže za održivi razvoj na globalnoj razini i zagovara stav Europske unije da se ravnopravnost spolova pozicionira  kao zaseban cilj u Post 2015- agendi, a perspektiva ravnopravnosti spolova integrira u sve ostale ciljeve.

Upitana o načinima uključivanju načela ravnopravnosti spolova u sve EU politike i programe (gender mainstreaming) kao i u zakonodavne i proračunske procese na svim razinama, Vera Jourova je odgovorila da namjerava u svoja nastojanja uključiti cijelu Europsku komisiju te provesti strategiju dualnog pristupa – posebne mjere za promicanje ravnopravnosti između žena i muškaraca s jedne strane, te gender mainstreaming politika s druge. U izradi ove strategije namjerava usko surađivati s ostalim povjerenicima te od njih očekuje da uvrste rodnu perspektivu u zakonsku regulativu i proračunska izdvajanja unutar svojih resora. Njeni resori, Pravda i Zaštita potrošača, najavljuje,  bit će rodno osjetljivi.

Poseban naglasak gđa. Jourova stavlja na tzv. alate za gender mainstreaming – procjena učinka iz rodne perspektive, evaluacija i rodno osviješteni proračun. Bliskom suradnjom s dopredsjednicima Komisije namjerava uvrstiti deklaraciju o rodnoj perspektivi (gender mainstreaming delaration) u Višegodišnji Financijski Okvir (Multiannual Financial Framework). Nada se također da će rodna perspektiva u svim politikama Europske komisije potaknuti države članice da unaprijede svoje procese uvođenja gender mainstreaminga.

Zapis sa saslušanja i pitanja upućena Veri Jourovoj:

http://www.elections2014.eu/en/new-commission/hearing/20140918HEA65206



Pisane vijesti