Predsjednik: Pozivam Hrvatski sabor na ratifikaciju Konvencije o suzbijanju i borbi protiv nasilja nad ženama

„Nadam se da će Konvencija Vijeća Europe o suzbijanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja biti uskoro ratificirana i u Hrvatskom saboru. Ne vidim opravdan razlog zašto Hrvatska to još nije učinila“, istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović na početku konferencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Centar za žene žrtve rata – ROSA, u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora organizirao je međunarodnu konferenciju u Hrvatskom saboru na kojoj je istaknuta potreba što skorije ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koju je Republika Hrvatska potpisala još 22. siječnja 2013.g., čime je postala 27. potpisnica ove Konvencije.

Svrha ove Konvencije je zaštita žena od svih oblika nasilja i nasilja u obitelji, suzbijanje svih oblika diskriminacije žena i promicanje pune ravnopravnosti žena i muškaraca te izrada mjera za zaštitu i pomoć svih žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. „O nasilju nad ženama često sam govorio od samog početka svog predsjedničkog mandata, budući da je ono duboko ukorijenjeno ne samo u hrvatskom društvu, već i u cijelom svijetu. Kao što znate, u posljednjem je desetljeću u Hrvatskoj stradalo više od tri stotine žena, čiji su ubojice bili bračni partneri, supruzi, sinovi ili članovi obitelji. Iako broj ubijenih žena pada, na žalost, i prošle je godine život je izgubilo 11, a u prvom polugodištu ove godine 3 žene. Ne smanjuje se ni broj silovanja, osobito onih u braku, koje je teško dokazati“, rekao je hrvatski predsjednik u svom obraćanju na današnjem skupu.

„Na žalost, zbog srama i predrasuda u društvu, i dalje veliki broj žena ne prijavljuje nasilnika. Osobito je teška situacija sa ženama na selu gdje ogroman postotak žena trpi stalno ili povremeno obiteljsko nasilje. Naša je država tijekom procesa pregovaranja za članstvo u EU, ali i zahvaljujući velikom angažmanu nevladinih ženskih udruga, kao i Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova, odavno uskladila svoje zakonodavstvo s europskim i time, barem deklarativno, zaštitila ženska prava“, dodao je. Međutim, „disparitet zakona i prakse te neodgovarajući tretman žrtve i nasilnika dovodi do ponavljanja djela pa je potrebno poraditi na prevenciji.“

Na kraju svoga obraćanja, predsjednik Josipović pozvao je da se što prije ratificira Istanbulska Konvencija koja je stupila na snagu. Uz predsjednika Josipovića, u uvodnom dijelu skupa obratili su se Nansi Tirelli, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Nela Pamuković, koordinatorica Centra za žene žrtve rata -  ROSA, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Flego te predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Preuzeto sa www.predsjednik.hr

www.sabor.hr



Pisane vijesti