Info-štandovi na Cvjetnom u povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor jučer je otvorila info-štandove na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Na štandovima su dijeljeni Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji, Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, Adresar ustanova i organizacija koje pružaju pomoć žrtvama nasilja u obitelji, brošure i promotivni materijal Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH te leci i brošure nevladinih udruga za suzbijanje nasilja nad ženama i u obitelji.

Jadranka Kosor: Sve više žena prijavljuje nasilnike

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor je podsjetila da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja, uz međunarodni, ima i svoj nacionalni dan za borbu protiv nasilja nad ženama, 22. rujan, u spomen na tri žene koje su na taj dan 1999. ubijene u Općinskom sudu u Zagrebu.
Ove godine bilo je 20 posto više prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja, rekla je Kosor, što pokazuje da se sve više žena odlučuje prijaviti nasilnika.

»Što više budemo govorili da je nasilje u obitelji i nad ženama društveno zlo te da nasilnike treba kazniti, izolirati, osuditi i obilježiti, to će se više žena odlučiti prijaviti nasilnike«, rekla je Kosor. Naglasila je važnost Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji jer propisuje postupke državnih tijela u takvim slučajevima. Više se, kazala je, ne može dogoditi da policija kojoj se žena obrati za pomoć odmahne rukom i kaže - to je vaš obiteljski problem, a mi se nećemo miješati.



Najave