Istraživanje o homofobiji, transfobiji i diskriminaciji na temelju spolne orijentacije u zemljama članicama Vijeća Europe

mr.sc. Helena Štimac RadinPredstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin primila je danas na sastanak g. Mads Ted Drun-Jensena i g. Gordana Veleva, istraživače na projektu o homofobiji, transfobiji i diskriminaciji na temelju spolne orijentacije koji u zemljama članicama Vijeća Europe provode Danski institut za ljudska prava i konzultantska tvrtka COWI.

Naručitelj istraživanja, koje je započelo u listopadu 2009. i čiji je završetak predviđen za jesen 2010., je Odbor za ljudska prava Vijeća Europe. Rezultat istraživanja objavit će se u izvješću o situaciji u odnosu na homofobiju, transfobiju i diskriminaciju na temelju spolne orijentacije u svih 47 zemalja članica Vijeća Europe.

Na sastanku se  razgovaralo o zakonodavstvu u području zaštite pripadnika/ca spolnih i rodnih manjina u Republici Hrvatskoj, kao i o aktivnostima koje Ured za ravnopravnost spolova provodi s ciljem suzbijanja diskriminacije temeljene na spolnoj orijentaciji. Između ostalog predstojnica Ureda napomenula je da je Ured  podupro održavanje konferencije „Transgresija roda: spolna/ rodna ravnopravnost znači više od binarnosti“ te je primjerak Zbornika radova sa ove Konferencije na engleskom jeziku uručen istraživačima. Predstojnica je izvijestila i o organizaciji okruglog stola povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, javnim reagiranjem vezanim uz nasilje prema homoseksualnim osobama, rješavanjem pojedinih predstavki građana  na osnovi seksualne diskriminacije kao i podršci održavanju manifestacije Zagreb Pride. Sudionici sastanka su upoznati i sa podatkom da se Republika Hrvatska pridružila međuregionalnoj skupini zemalja koja podržava donošenje Deklaracije o spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu  Opće skupštine UN-a.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja