Izaslanstvo Turkmenistana u Uredu za ravnopravnost spolova

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova sa suradnicama primila je u posjet izaslanstvo Turkmenistana, koje ovaj tjedan boravi u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj. Navedeni je studijski posjet organiziran u sklopu provedbe  projekta „Jačanje nacionalnih kapaciteta Turkmenistana za promicanje i zaštitu ljudskih prava“, u organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Turkmenistanu, u suradnji s Europskom unijom i Uredom Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Turkmenistansko  izaslanstvo činili  su zastupnica iz Parlamenta Turkmenistana, predsjednica Nacionalnog instituta za demokraciju i ljudska prava iz Turkmenistana i znanstveni suradnik iz navedenog instituta te predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Turkmenistana.

Republika Hrvatska je odabrana kao odredište studijske posjete radi dojmljivih rezultata u području zaštite ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, kao i primjene međunarodnih standarda na tom području. Ravnateljica Ureda upoznala je članove izaslanstva s djelovanjem Ureda, mrežom institucionalnih mehanizama, kao i zakonskim i strateškim okvirom za postizanje ravnopravnosti spolova. Predstavila je četvrtu po redu Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, područja djelovanja i osnovne ciljeve. Ravnateljica je istaknula napore koje Ured poduzima kako bi se politika jednakih mogućnosti uspješno primjenjivala i na lokalnoj razini, te promicalo znanje i svijest o ljudskim pravima žena. Goste iz Turkmenistana posebno je zanimao mehanizam odnosno kvote za uklanjanje osjetne rodne neuravnoteženosti kandidacijskih lista za sve razine izbora, sadržan u Zakonu o ravnopravnosti spolova s obzirom na unaprjeđenje političke participacije žena. Također se razgovaralo o aktivnostima na području ženskog poduzetništva, te su članovi delegacije ocijenili veoma zanimljivim izbor za poduzetnicu i menadžericu godine u Hrvatskoj koju organizira udruga poslovnih žena Krug. Delegaciju je zanimalo i koliko je nevladinih udruga koje se bave zaštitom ženskih ljudskih prava i kakva je njihova suradnja s Uredom za ravnopravnost spolova.



Pisane vijesti