Javno čitanje "Gričke vještice" uz performans "Zagorka i ravnopravnost žene"

Udruga Žensko oko (Zagreb), Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije pozivaju Vas na JAVNO ČITANJE "GRIČKE VJEŠTICE" uz performans "Zagorka i ravnopravnost žene"


u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Program će se održati u Zagrebu i Splitu:

UTORAK, 2. OŽUJKA 2010.
od 12 do 14 sati
u Memorijalnom centru Zagorka, Dolac 8, Zagreb

ČETVRTAK, 4. OŽUJKA 2010.
od 17 do 19 sati
u Gradskoj knjižnici u Splitu


Javnim čitanjem "Gričke vještice" uz Međunarodni dan žena obilježit će se i rođendan Marije Jurić Zagorke (2. ožujka 1873.), ujedno Svjetski dan knjige.

Budući je ove godine stota obljetnica Hrvatskog novinarskog društva među čijim je osnivačima bila Zagorka, program će započeti glumačkim performansom u formi intervjua sa Zagorkom u izvođenju Dubravke Vidović i Slavice Jakobović Fribec.
Publika će se moći aktivno uključiti u razgovor postavljanjem pitanja i, naposlijetku, pridružiti se u čitanju odabranih ulomaka iz ciklusa "Grička vještica".

Kontekstualiziranjem Zagorkine biografije u suvremenost iz rodne perspektive, naglasit će se s jedne strane, kontinuitet politike ravnopravnosti spolova sa zahtjevima za građanska prava i političke slobode žena s početka 20. stoljeća, a s druge, opstojnost predrasuda i diskriminatornih praksi prema ženama kao Drugima.

Zagorka je također, zahvaljujući novinama kao novom obliku tržišnog komuniciranja u kapitalizmu i mediju masovne proizvodnje popularne kulture, u prvom ženskom magazinu i svojim romanima, uspješno pregovarala s političkim, nacionalnim, književnim i rodnim ideologemima dominantne kulture, što joj je ubrzo donijelo epitet «najpopularnije i najčitanije autorice» u Hrvatskoj.

Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva