Predstojnica Ureda na 54. sjednici Komisije za status žena UN-a u New Yorku

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovat će u radu 54. sjednice Komisije za status žena Ujedinjenih naroda (1.-12. ožujka,  u New Yorku.).

Predstojnica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin
Na okruglom stolu visoke razine „Revizija primjene: Pekinška akcijska platforma i završni dokumenti posebne sjednice Opće skupštine – razmjena iskustava i primjeri dobre prakse u primjeni Akcijske platforme, u cilju prevladavanja preostalih prepreka i novih izazova“ predstojnica će izlagati o „Postignućima u provedbi Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje u Republici Hrvatskoj“.

Predstavnici/e država članica, nevladinih organizacija i tijela Ujedinjenih naroda razmatrat će  postignuti napredak u primjeni Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje od zadnjeg općeg pregleda 2005. godine. Na sjednici će se posebna pozornost dati razmjeni primjera dobre prakse s pregledom preostalih izazova i prepreka na putu do pune implementacije, uključujući i one koji se odnose na Milenijske razvojne ciljeve.
Sjednici UN Komisije za status žena prethodio je regionalni pregled postignuća u provedbi Platforme za djelovanje (Peking+15) u studenome prošle godine u Genevi, u organizaciji Ekonomske komisije za Europu (UNECE)  UN-a, na temu „Novi izazovi i mogućnosti  za ravnopravnost spolova u ECE regiji“.

Hrvatsko izvješće o provedbi  Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje  u proteklih pet godina dostupno je na stranicama UNECE-a.

U okviru sažetog regionalnog pregleda napretka kao značajna postignuća u promicanju ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj tajništvo UNECE-a izdvojilo je: donošenje novog Zakona o ravnopravnosti spolova, koji je u potpunosti usklađen s odredbama relevantnih međunarodnih standarda i s direktivama EU;  donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći;
rastući trend visokog obrazovanja žena te prijevod i diseminaciju studije Europskog ženskog lobija „Proračunom prema ravnopravnosti spolova“. Primjer Hrvatske posebno je izdvojen i u slučaju značaja prevođenja relevantnih međunarodnih dokumenata na nacionalne jezike u cilju obrazovanja javnosti, prosječnog udjela žena u parlamentu, poboljšanja pristupa testiranju HIV-a, ciljanim politikama  vraćanja žena na tržište rada nakon rodiljnog dopusta te naglašavanja važnosti uloge nevladinih organizacija u promicanju ženskih prava.

Više o radu 54. sjednice UN Komisije za status žena možete pročitati na:
http://www.un.org/womenwatch/daw/beijing15/index.html
Beijing +15

 


Pisane vijesti | Međunarodna suradnja