Javno savjetovanje o prijedlogu Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja

Slika /slike/esavjetovanje.jpg

Na portalu e-Savjetovanja pokrenuto je javno savjetovanje za prijedlog Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Dokument je izradila Radna skupina sastavljena od predstavnika/ca Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova,  Ureda pravobraniteljice za djecu i organizacije civilnoga društva Ženska soba, a koju je vodila predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova.

Radi se o dokumentu koji sadrži obveze nadležnih tijela i drugih dionika koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja i pružanju pomoći i zaštite osobama izloženim seksualnom nasilju, kao i oblike, način i sadržaj suradnje između navedenih nadležnih tijela.

Vlada Republike Hrvatske je 2012. godine donijela prvi Protokol i on se do danas ažurirao dva puta, 2014. i 2018. godine. Razlog tome je odredba sadržana u tekstu Protokola koja nalaže potrebu ažuriranja teksta u slučaju izmjene relevantne zakonske regulative.

Pisane vijesti