Konferencija „Žene u svijetu rada: Razvoj poduzetničkih inicijativa i modela zapošljavanja

Slika /slike/Slike 2014-2016/20151209_111335_Richtone(HDR).jpg

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je danas na konferenciji „Žene u svijetu rada: Razvoj poduzetničkih inicijativa i modela zapošljavanja“ u organizaciji Udruge CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena HERA Križevci  i Centrom za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“.

Ravnateljica je održala izlaganje na panelu „Prilike za žene poduzetnice i one koje to tek žele postati“ te se osvrnula na ulogu Ureda za ravnopravnost spolova u promicanju poduzetništva žena. Istaknula je da je na prijedlog Ureda u Nacionalnu politiku za ravnopravnosti spolova u razdoblju od  2006. do 2010., kao i u razdoblju od 2011. do 2015. godine uvrštena obveza donošenja Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj. Ukazala je da Nacionalna politika za ravnopravnost spolova 2011.-2015. godine u okviru prioritetnog područja Jednake mogućnosti na tržištu rada uključuje zaseban cilj posvećen osnaživanju poduzetništva žena, shodno čemu su provedene brojne aktivnosti i projekti. Istaknula je da su u posljednjih desetak godina prisutni ohrabrujući trendovi koji bilježe porast broja tvrtki u kojima su žene vlasnice ili većinske vlasnice. U osvrtu na poduzetništvo žena u Europskoj uniji istaknula je da je Republika Hrvatska na razini prosjeka Europske unije te da su pojedini hrvatski projekti prepoznati kao primjeri dobre prakse, kao što je poseban kreditni program Hrvatske banke za obnovu i razvitak „Žene poduzetnice“ koji je Europski institut za ravnopravnost spolova uvrstio u svoju bazu primjera dobre prakse. Isto tako, UNECE je u izvještaju „Regionalni pregled napretka: regionalna sinteza“ izrađenom na temelju dostavljenih nacionalnih izvješća o provedbi Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje među značajna postignuća Republike Hrvatske istaknuo donošenje Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj 2014.-2020.
Navela je da Ured za ravnopravnost spolova trajno podupire i provodi niz aktivnosti u partnerstvu s organizacijama civilnog društva, istaknuvši suradnju sa zagrebačkim ogrankom Hrvatske udruge poslovnih žena „Krug“ na provedbi projekta „Poduzetnica- to mogu biti i ja“. Najavila je da je Ured za ravnopravnost spolova krenuo sa izradom nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2016. do 2020. godine u čijem radu sudjeluje i predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena „Krug“ te da će osnaživanje poduzetništva žena i nadalje biti jedan od ključnih ciljeva.
Konferencija je završna aktivnost projekta „Aktivno za socijalnu sigurnost i jednake mogućnosti u svijetu rada“ kojeg provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena HERA Križevci  i Centrom za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“. Cilj projekta je osnažiti  partnerske organizacije za pružanje socijalnih usluga i unaprijediti provedbu programa socijalnih usluga u Gradu Zagrebu, Koprivničko križevačkoj županiji, Požeško slavonskoj županiji i Krapinsko zagorskoj županiji kroz edukaciju, umrežavanje, i promociju pružanja socijalnih usluga. Na konferenciji su prezentirani i rezultati projekta te preporuke za unaprjeđenje kvalitete i dostupnosti socijalnih usluga za žene koje se namjeravaju (samo)zaposliti donesene na osnovu analize provedene u okviru projekta.

Iz medija:

Jabuka TV


Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva