Kroz stoljeće Nobelove nagrade samo 33 nobelovke

Majka Tereza dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979.Od 776 dobitnika/ca Nobelove nagrade, samo su 33 žene. Oko 4,4%. Nagrađivane su u svim kategorijama osim ekonomije. Najviše ih je nagrađeno za mir (11) i literaturu (10), a najmanje za fiziku (2).

Web stranicu o dobitnicama Nobelove nagrade uobličila je magistrica psihijatrije iz Opće bolnice Virovitica, dr. Elvira Koić, jedna je od naših najboljih stručnjakinja za post-traumatski stresni poremećaj. Poslala je link na svoju stranicu Uredu za ravnopravnost spolova veselo komentirajući: "Moramo pomaknuti taj zarez. 44% bi bilo sasvim ok.“

Marie Sklodowska Curie jedina je dobila dvije Nobelove nagrade, za fiziku 1903. i kemiju 1911.Prva žena koja je 1903. god. dobila nagradu bila je Marie Sklodowska Curie, (1867-1934). Dobila je tada jednu četvrtinu nagrade za fiziku, kao i njezin suprug Pierre Curie. No, Marie je ujedno i prva žena koja je samostalno dobila Nobelovu nagradu 1911. god. za kemiju, a također i jedina žena koja je dobila nagradu više od jednog puta.

Web stranicu na hrvatskom jeziku o dobitnicama Nobelove nagrade uobličila je magistrica psihijatrije iz Opće bolnice Virovitica, dr. Elvira Koić, jedna je od naših najboljih stručnjakinja za post-traumatski stresni poremećaj, stručna koordinatorica Centra za psihosocijalnu pomoć, voditeljica Kluba hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i ujedno predsjednica ženskog Lions cluba Vereucha u okviru kojeg često organizira brojne humanitarne akcije.

Dr. Koić je poslala Uredu za ravnopravnost spolova link na svoju stranicu veselo komentirajući u mailu: „Nije li ovo jedna od tema za razmišljanje? Zamislite, 4,4% ili još i manje! Grozno. To traje godinama, ali sad je stvarno dosta. Moramo pomaknuti taj zarez. 44% bi bilo sasvim ok.“ Tko zna, možda će upravo njezin slogan POMAKNIMO ZAREZ – 4,4% na 44% biti ideja vodilja neke buduće kampanje žena u znanosti.
 



Pisane vijesti