Vladine mjere za veću ravnopravnost žena pri zapošljavanju i u politici

Broj nezaposlenih pada, a udio žena medu njima je i dalje visokih 60 posto i nešto moramo poduzeti - kaže potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Njezin resor ovih dana pred Vladu izlazi s nacrtom Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova u iduće četiri godine i mjerama koje bi trebale ojačati položaj žena u društvu, a posebno na tržištu rada.

Neravnopravnost 'slabijeg spola' posebno dolazi do izražaja pri zapošljavanju, pa se razmišlja čak i o tome da država, odnosno lokalne vlasti financijski podupiru osnivanje vrtića i jaslica uz veće tvrke. No konačnu riječ oko te i nekih drugih mjera stimulativnih za poslodavce, imati će državni financijaši koji se tek trebaju izjasniti.

Prema statistikama autora nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, još uvijek je vrlo niska zastupljenost žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Dok je udio žena u ukupnoj populaciji 52 posto, u  tijelima općinskih vlasti ih je samo 8 posto, u gradskim vlastima 15, a u županijskima 14,5 posto. U Saboru je 21 posto, a u Vladi 35 posto žena. Jedna od preporuka iz novog dokumenta bit će da stranke uvrštavaju žene visoko na izborne liste, kako bi mogle doista uči u predstavnička tijela, a ne samo 'ukrašavati' liste.

 

 
 


Stranica