Međunarodna konferencija „Cetinjski parlamentarni forum: Žene, mir , bezbjednost – dvije godine kasnije“

Pomoćnica ravnateljice Ureda Ina Volmut sudjelovala je na Međunarodnoj konferenciji „Cetinjski parlamentarni forum: Žene, mir , bezbjednost – dvije godine kasnije“, koja se održala u Budvi, 25.-26. lipnja 2012. godine u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore.
 

Na konferenciji čija je središnja tema bila primjena Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti, te srodnih rezolucija, predstavnice parlamenata, vladinih mehanizama za ravnopravnost spolova i nevladinih organizacija iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije raspravljale su o ulozi žena u sigurnosti, izgradnji i očuvanju mira, kao i o izazovima za punu implementaciju ciljeva Rezolucije 1325 (2000). U radu konferencije sudjelovale su i zastupnice Hrvatskog sabora Nansi Tirelli, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, Đurđica Sumrak i Dunja Špoljar, te potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i članica Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnost i pravdu u Jugoistočnoj Europi Morana Paliković-Gruden.

U okviru Panela „Žene u sistemu bezbjednosti i na mjestima odlučivanja“ Ina Volmut predstavila je Nacionalni akcijski plan za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti i srodnih rezolucija, koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila u srpnju 2011. godine, a obrazložila je i prvu fazu implementacije ciljeva predmetne rezolucije kroz mjere sistematizirane u Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova, 2006.-2010.

U radu konferencije aktivno su sudjelovale i članice Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnost i pravdu u Jugoistočnoj Europi, kojega su članice liderice i aktivistice iz regije, a koji je  osnovan 2006. godine u Zagrebu. S Konferencije je upućena Zajednička izjava kojom se konstatiraju dosada učinjeni pomaci, i to ponajprije kroz usvajanje Nacionalnih akcijskih planova za primjenu Rezolucije 1325 (2000), ali i pozivaju svi relevantni dionici u zemljama u regiji na dosljedniju primjenu ciljeva Rezolucije 1325 i uključivanje većeg broja žena u procese donošenja odluka.

 

Zajednička izjava

 



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja