Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije - 17. svibnja

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije - 17. svibnja ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin primila je jučer predstavnike/ce Udruženja Zagreb Pride Marka Jurčića, Anu Brakus i Daniela Martinovića.

Predstavnici/e Zagreb Pride-a predstavili su aktivnosti koje će se povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije održati kroz višednevni program u Osijeku, Rijeci, Poreču, Splitu i Zagrebu, kao i aktivnosti u okviru Inicijative za životno partnerstvo. Također su predstavili opširne organizacijske i programske aktivnosti vezane uz ovogodišnje održavanje Povorke ponosa kao i Tjedna ponosa koji će započeti 6. lipnja otvorenjem izložbe fotografija, te će se nastaviti održavanjem niza aktivnosti na različitim lokacijama u gradu Zagrebu i završiti u subotu 14. lipnja održavanjem Povorke ponosa Zagreb Pride 2014.

Kroz razmjenu stajališta o općem društvenom položaju LGBT osoba istaknut je uočljiv napredak te porast aktivnosti u ovom području, čemu je doprinijela i provedba strateških mjera sadržanih u Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova 2011.-2015. Naglašena je važnost daljnje kontinuirane provedbe postojećeg antidiskriminacijskog zakonodavstva uz donošenje Zakona o životnom partnerstvu koji je u saborskoj proceduri.

S obzirom na kontinuiranu podršku aktivnostima usmjerenima ka uklanjanju stereotipa i suzbijanju svih oblika diskriminacijske prakse prema pripadnicima LGBT zajednice Ured za ravnopravnost spolova će i ove godine podržati održavanje Povorke ponosa Zagreb Pride 2014.



Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva