MR. SC. HELENA ŠTIMAC RADIN NA ˝INFORMATIVNOM UTORKU˝

Mr.sc. Helena Štimac Radin, ovlaštena za obavljanje poslova ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, održala je 8. svibnja predavanje u sklopu programa ˝Informativni utorak˝ namijenjenog knjižničarima/kama osnovnih i narodnih škola, u prostoru Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice Zagreb pod nazivom ˝Poticanje suradnje za promicanje ravnopravnosti spolova˝.

U predavanju je istaknula neophodnost osvješćivanja i edukacije djece i mladih o jednakim mogućnostima žena i muškaraca kroz obrazovanje i stručno usavršavanje nastavnog kadra o toj temi te važnost prepoznavanja, vrlo često, prikrivene diskriminacije u nastavnoj literaturi. Podsjetila je i na problem rodnih stereotipa prisutnih u procesu obrazovanja na čijem uklanjanju je potrebno nastaviti kontinuirano raditi, jer isti u konačnosti postaju jedan od uzroka neravnopravnosti spolova. Na raspravi, koja je uslijedila nakon predavanja, izmijenjena su konstruktivna mišljenja o unaprjeđenju sustava osnovnoškolskog obrazovanja kroz provedbu politike jednakih mogućnosti od najranije dobi.  

Predstavljene su internetske stranice kao i bogata biblioteka ˝ONA˝ Ureda za ravnopravnost spolova. Posebno su izdvojene publikacije: ˝Nacionalna politika za ravnopravnost spolova, za razdoblje 2011. – 2015.˝ i ˝Rodno osviještena politika u obrazovanju˝ Vijeća Europe, kao literatura koja bi trebala činiti sastavni dio svake školske knjižnice. Svi prisutni imali su priliku preuzeti spomenute publikacije, nakon predavanja, za potrebe rada svojih knjižnica, a za što je iskazan veliki interes.   



Pisane vijesti